W 2017 r. produkcja mięsa w niemieckich rzeźniach komercyjnych zmniejszyła się po niedawnym niewielkim wzroście. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego Niemiec (Destatis) produkcja mięsa spadła o 2,0% (-167 000 ton) w porównaniu z 2016 r., osiągając w sumie 8,11 mln ton. Liczba ta jest znacznie poniżej całkowitej wielkości w 2016 r. (8,28 mln ton).
Przy nieco mniejszej niż 57,9 miliona świń poddanych ubojowi w 2017 r. ubój świń spadł o 2,6% (-1,5 miliona sztuk) w porównaniu z 2016 r. Liczba ubojów świń importowanych zmniejszyła się znacząco o 18% (-839 000 zwierząt). W tym samym okresie liczba ubitych niemieckich świń spadła o 1,3% (-690 000 zwierząt). Ogólnie produkcja wieprzowiny, która wyniosła 5,45 mln ton, spadła o około 127 600 ton.
środa 7 lutego, 2018/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de