Etykietowanie mięsa zgodnie z rodzajem hodowli zwierząt będzie musiało zawierać informacje na temat rodzaju pomieszczeń dla zwierząt podczas produkcji w pięciostopniowej skali (od najmniejszej do największej dostępnej powierzchni): kojec, kojec z większą przestrzenią, kojec na zewnątrz, produkcja na zewnątrz i produkcja ekologiczna.
Początkowo prawo będzie miało zastosowanie do mięsa świń hodowlanych i zostanie szybko rozszerzone na inne gatunki zwierząt i inne obszary łańcucha żywności, takie jak catering.
Ponadto Parlament zatwierdził również zmiany w kodeksie budowlanym w celu ułatwienia konwersji kojców, aby ułatwić gospodarstwom dostosowanie ich działalności do bardziej przyjaznych dla zwierząt sposobów hodowli. Ustawa zapewnia dotacje dla firm, które chcą przekształcić swoje zagrody w zagrody zewnętrzne, produkcję na zewnątrz lub produkcję ekologiczną.
Obie ustawy zostaną omówione 7 lipca w Radzie Federalnej, ale nie wymagają zatwierdzenia.
16 czerwca, 2023/ BMEL/ Niemcy.
https://www.bmel.de/