Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), w pierwszej połowie 2023 r. rzeźnie w Niemczech wyprodukowały prawie 3,3 mln ton mięsa, co oznacza spadek o 5,9% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Łącznie ubito 23,6 miliona sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni, a także 343,9 miliona kurczaków, indyków i kaczek.
W pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. w Niemczech ubito 21,6 mln świń, co oznacza spadek o 2,2 mln ubitych zwierząt (-9,2%). Liczba ubitych zwierząt pochodzenia domowego wyniosła 20,9 mln sztuk, co stanowi spadek o 10% (w poprzednim roku: 23,2 mln). Ubito 741 300 zwierząt pochodzenia zagranicznego, co stanowi wzrost o 19,6% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku (619 700 sztuk). Udział świń pochodzenia zagranicznego w całkowitej liczbie świń poddanych ubojowi wyniósł zatem 3,4% (w poprzednim roku: 2,6%).
Produkcja wieprzowiny spada nieprzerwanie od 2017 roku. Wolumen wieprzowiny wyprodukowanej w pierwszej połowie 2023 r. zmniejszył się o 9,4% (-213 000 t) w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku i wyniósł 2,1 mln t.
Pomimo znacznego spadku produkcji, wieprzowina od lat stanowi największy udział w produkcji mięsa w Niemczech. W pierwszej połowie 2023 r. 62% wyprodukowanego mięsa stanowiła wieprzowina, a następnie drób (23,2%) i wołowina (14,5%). Mięso owiec, kóz i koni stanowiło jedynie około 0,4% całkowitej produkcji.
sierpień, 2023/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/