X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemiecka produkcja wieprzowiny spadła w pierwszej połowie 2023 r.

Wolumen wieprzowiny wyprodukowanej w pierwszej połowie 2023 r. wyniósł 2,1 mln ton (-9,4% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku).

4 wrzesień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), w pierwszej połowie 2023 r. rzeźnie w Niemczech wyprodukowały prawie 3,3 mln ton mięsa, co oznacza spadek o 5,9% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Łącznie ubito 23,6 miliona sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni, a także 343,9 miliona kurczaków, indyków i kaczek.

W pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. w Niemczech ubito 21,6 mln świń, co oznacza spadek o 2,2 mln ubitych zwierząt (-9,2%). Liczba ubitych zwierząt pochodzenia domowego wyniosła 20,9 mln sztuk, co stanowi spadek o 10% (w poprzednim roku: 23,2 mln). Ubito 741 300 zwierząt pochodzenia zagranicznego, co stanowi wzrost o 19,6% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku (619 700 sztuk). Udział świń pochodzenia zagranicznego w całkowitej liczbie świń poddanych ubojowi wyniósł zatem 3,4% (w poprzednim roku: 2,6%).

Produkcja wieprzowiny spada nieprzerwanie od 2017 roku. Wolumen wieprzowiny wyprodukowanej w pierwszej połowie 2023 r. zmniejszył się o 9,4% (-213 000 t) w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku i wyniósł 2,1 mln t.

Pomimo znacznego spadku produkcji, wieprzowina od lat stanowi największy udział w produkcji mięsa w Niemczech. W pierwszej połowie 2023 r. 62% wyprodukowanego mięsa stanowiła wieprzowina, a następnie drób (23,2%) i wołowina (14,5%). Mięso owiec, kóz i koni stanowiło jedynie około 0,4% całkowitej produkcji.

sierpień, 2023/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły