Zgodnie z "Perspektywy krótkoterminowe na rynki rolne w UE w 2018 i 2019 r." Globalny handel wieprzowiną może ulec znaczącej zmianie w przepływach handlowych w drugiej połowie 2018 r., z powodu napięć handlowych i możliwego wpływu afrykańskiego pomoru świń (ASF), która szybko rozprzestrzenia się w Chinach, głównym światowym producencie i importerze, i dotknęła niektóre państwa członkowskie UE.
USA wprowadziły cła na import stali i aluminium z Chin (w marcu) oraz z Meksyku i UE (w czerwcu). W odwecie Chiny podniosły cła na mięso wieprzowe w USA o 25% w kwietniu i dodatkowe 25% w lipcu, podczas gdy Meksyk nałożył niższą taryfę (10% w czerwcu, 20% od lipca). Według danych USDA, podczas gdy całkowity eksport w USA wzrósł o 9% w okresie styczeń-lipiec rok do roku, dostawy do Chin znacznie spadły (-17%), a te do Meksyku nieznacznie (-1%). UE rozpoczęła eksport mrożonej wieprzowiny do Meksyku, ale jej wielkość jest nadal niewielka. Z drugiej strony, ze względu na trwający zakaz wywozu przez Rosję, Brazylia skierowała znacznie więcej do Chin, gdzie konkurowała bezpośrednio z wieprzowiną w UE.
Chiny pozostały głównym miejscem eksportu wieprzowiny UE, co stanowiło 35% w pierwszych siedmiu miesiącach 2018 r., a następnie w Japonia z 12%. Przesyłki do Chin były względnie stabilne w tym okresie, około 110 000 ton miesięcznie, ale spadły o 2% rok do roku. Bardziej znaczący był spadek eksportu do Hongkongu (-36%), chociaż został on zrekompensowany zwiększonym eksportem do innych miejsc przeznaczenia, np. Korea Południowa (+16%), Filipiny (+11%), Stany Zjednoczone (+14%), Ukraina (+34%) i Wietnam (+33%). Ogólnie rzecz biorąc, wywóz z UE wzrósł o 1%, przy wzroście o 3% w przypadku wieprzowiny i o 4% w przypadku podrobów. Przewiduje się, że unijny eksport wieprzowiny wzrośnie o 2,5% w ciągu roku, a następnie spadnie w 2019 r.
środa 4 października, 2018/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu