X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Nieznaczny spadek konsumpcji mięsa w UE

Zgodnie z prognozami rolnymi UE na lata 2019–2030 konsumpcja mięsa per capita w UE do tej pory wykazywała tendencję wzrostową.

12 grudzień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Po kryzysie gospodarczym i spadku w 2013 r. (ze względu na restrukturyzację sektora mleczarskiego, nowe przepisy dotyczące sektora wieprzowiny i ogólnie ograniczonej podaży mięsa) konsumpcja znacznie wzrosła od 2013 r. (+ 4,7 kg na mieszkańca do 2019 r.). Dzieje się tak dzięki poprawie sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych i dużej podaży wszystkich kategorii mięsa, pomimo rosnącego wolumenu eksportu.

Spożycie mięsa w UE spadnie z 69,8 kg do 68,7 kg na mieszkańca do 2030 r. z kilku powodów: rosnących obaw społecznych i etycznych, obaw związanych ze środowiskiem i klimatem, oświadczeń zdrowotnych, starzejącej się populacji europejskiej (spożywanie mniejszych porcji) i niższej dostępności mięsa. Ogólnemu spadkowi będzie towarzyszyć zmiana koszyka konsumpcyjnego.

Oczekuje się, że wołowina będzie nadal wykazywać tendencję spadkową. Tymczasem ciągłe zastępowanie konsumpcji wieprzowiny konsumpcją mięsa drobiowego będzie przebiegać jeszcze szybciej, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na import wieprzowiny w Azji. Oczekuje się, że spożycie baraniny nieznacznie wzrośnie dzięki zróżnicowaniu diety mięsnej i zmianom w populacji UE (przekonania religijne i migracje). Należy wziąć pod uwagę inne trendy w konsumpcji mięsa: zmieniające się wzorce żywieniowe (flexitarianie, wegetarianie i weganie), szczególnie wśród młodych konsumentów; rosnące znaczenie odnośnie pochodzenia mięsa i sposobu jego produkcji (ekologia, dobrostan zwierząt, ślad ekologiczny); oraz przejście ze świeżego mięsa na bardziej przetworzone mięso i przetwory.

Mięso hodowane w laboratorium może stać się konkurentem dla tradycyjnego mięsa, a akceptacja konsumentów i wpływ na środowisko pozostają niejasne. Ogólnie rzecz biorąc, trend spadkowy nie jest jeszcze widoczny w dostępnych statystykach. Rozbieżne trendy w poszczególnych państwach członkowskich UE jeszcze bardziej utrudniają ocenę rynku UE. Chociaż czynniki przedstawione powyżej najprawdopodobniej spowodują w przyszłości trend spadkowy, nie można przewidzieć dokładnego momentu punktu zwrotnego.

EU meat consumption by meat type (kg per capita)
EU meat consumption by meat type (kg per capita)

wtorek 10 grudnia, 2019/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów