Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 112,6 punktu w styczniu, nieznacznie wzrósł od grudnia 2021 r. i podniósł wartość indeksu o 16,6 punktu (17,3%) powyżej analogicznego miesiąca rok temu. W styczniu ceny wołowiny osiągnęły nowy szczyt, do czego przyczynił się silny globalny popyt importowy przewyższający dostawy eksportowe, głównie z Brazylii i Oceanii, co odzwierciedla niższe dostawy bydła do przetwórstwa. Tymczasem notowania wieprzowiny nieznacznie wzrosły, ponieważ niedobory siły roboczej i wysokie koszty produkcji osłabiły globalną podaż, przeciwdziałając presji spadkowej wywołanej spowolnieniem importu w Chinach. Z kolei ceny mięsa owczego i drobiowego uległy dalszemu osłabieniu, ponieważ światowe dostawy eksportowe przewyższyły popyt z importu, pomimo ograniczonych dostaw wynikających z opóźnień w produkcji i transporcie związanych z COVID-19 oraz epidemii ptasiej grypy w niektórych dużych krajach produkujących mięso drobiowe.
3 luty, 2022/ FAO.
https://www.fao.org