Irlandia zwróciła się do Komisji o usunięcie metody "Fat-O-Meat'er (FOM)" z wykazu dozwolonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii, ponieważ nie jest już stosowana, w celu zatwierdzenia trzech nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium i zaktualizowania istniejącego wyrównania dla instrumentu "Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)".
Irlandia przedstawiła szczegółowy opis próbnego rozbioru, wskazując zasady, na których opierają się te nowe metody, wyniki próby rozbioru i równania stosowane do oceny zawartości procentowej chudego mięsa. Analiza tego wniosku wykazała, że spełnione zostały warunki zatwierdzenia nowych metod klasyfikacji i aktualizacji. Te metody klasyfikacji powinny zatem zostać zatwierdzone w Irlandii.
Autoryzuje się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych:
- the ‘Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)
- Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)
- the ‘Fat-O-Meat'er II (FOM II)
- the ‘AutoFom III’
poniedziałek 12 marca, 2018/ OJEU/ UE.
http://eur-lex.europa.eu