USMEF i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny od dziesięcioleci badają możliwość ustanowienia niezawodnego łańcucha dostaw wieprzowiny chłodzonej do Hongkongu.
Konsumenci w Hongkongu wolą świeżą wieprzowinę i w przeszłości zwracali się do Chin, w celu importu żywych świń na ubój i sprzedaż już na miejscu. Ale wraz z pojawieniem się ognisk ASF proces ustał, a konsumenci są bardziej otwarci na zamrożone lub schłodzone produkty.
Na konferencji prasowej USMEF ogłaszającej plany wypełnienia rosnącego niedoboru podaży świeżej wieprzowiny w Hongkongu schłodzoną wieprzowiną w USA, Joel Haggard, wiceprezes USMEF ds. Azji i Pacyfiku, powiedział, że ta szansa może przynieść korzyści amerykańskiemu przemysłowi wieprzowemu zarówno w bliskiej, jak i odległej przyszłości, ponieważ coraz więcej konsumentów jest skłonna nabywać schłodzoną wieprzowinę zamiast „ciepłej” wieprzowiny pochodzącej ze świń importowanych z Chin.
Konferencja prasowa podkreśliła ustanowienie nowego łańcucha dostaw wieprzowiny chłodzonej w USA, która sprawi, że wieprzowina chłodzona w USA będzie dostępna dla konsumentów po niższych kosztach niż obecne ceny świeżej wieprzowiny. Haggard powiedział, że niektóre amerykańskie produkty mogą być również wycenione niżej niż produkty chłodzone od konkurujących dostawców, takich jak Tajlandia, Australia i Chiny.
19 grudnia. 2019 /USMEF/ USA.
https://www.usmef.org/