Nowe rozporządzenie w sprawie Nowych Artykułów Żywnościowych ma zastosowanie od 1 stycznia 2018 r. Obejmuje ono rozszerzoną definicję Nowych Artykułów Żywnościowych w celu uwzględnienia innowacji i postępów technologicznych w sektorze spożywczym, scentralizowanego ogólnounijnego systemu zezwoleń na nową żywność i tradycyjną żywność z krajów trzecich, wykaz wszystkich zatwierdzonych nowych produktów spożywczych w UE oraz przepisy dotyczące ochrony danych dla wnioskodawców.
Europejski komisarz ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis z zadowoleniem przyjął nowe rozporządzenie: "Zmiany te sprawią, że proces autoryzowania i wprowadzania nowej żywności na rynek europejski będzie prostszy, szybszy i bardziej przyjazny dla wnioskodawców, przy jednoczesnym pełnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Mamy nadzieję, że przyczyni się to do różnorodności już obecnej na rynku UE zdrowej, pożywnej, tradycyjnej i innowacyjnej żywności." Przed zatwierdzeniem wszystkie nowe produkty spożywcze muszą być przebadane i uznane jako bezpieczne dla zdrowia publicznego.
Więcej informacji na temat nowego rozporządzenia w sprawie nowej żywności znajduje się tutaj.
środa, 3 stycznia, 2018/ EC/ UE.
http://europa.eu