Komisja Europejska zatwierdziła pięćdziesiąt dwa nowe programy mające na celu promowanie europejskich produktów rolno-spożywczych w Europie i na świecie. Obejmując szeroką gamę produktów spożywczych, takich jak produkty mleczarskie i oliwę z oliwek, owoce i warzywa oraz produkty mięsne, programy te są wspierane przez dotacje z wspólnego budżetu UE.
Programy te mają pomóc producentom w sektorze rolno-spożywczym UE komunikować o jakości swoich produktów w celu otwarcia nowych rynków i wykorzystania ich istniejącego udziału w rynku. Skupiają się na szeregu priorytetów, takich jak podkreślenie jakości europejskiej żywności, konkretnych sektorów rynku lub poszczególnych krajów i / lub regionów.
Z 52 zatwierdzonych programów, dla 32 docelowe są kraje spoza UE, a 10 skupia się w szczególności na systemach jakości UE, obejmujących oznakowania geograficzne, takie jak chronione oznaczenia pochodzenia (PDO) lub chronione oznaczenia geograficzne (PGI), a także certyfikaty ekologiczne .
Te tak zwane "proste" programy były początkowo składane przez organizacje działające na poziomie poszczególnych państw członkowskich, odpowiadając na zaproszenie do składania wniosków ogłoszone przez Komisję Europejską. Zostały następnie poddane rewizji i ocenione przez konsumentów UE, Agencję ds. Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA), przy pomocy zewnętrznych ekspertów. Unia Europejska przyznała na te programy łącznie 88 mln euro.
wtorek 24 października 2017/ EC/ UE
https://ec.europa.eu/info