W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2021/1374 z dnia 12 kwietnia 2021 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie szczególnych wymagań higienicznych dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcego początek
Publikacja tego rozporządzenia wiąże się z aktualizacją przepisów higienicznych mających zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zaoferowania nowych możliwości dostosowanych do obecnych czasów oraz rozwiązania wykrytych problemów.
Główne modyfikacje to między innymi:
- Mięso ze zwierząt kopytnych:
- Aby uniknąć ewentualnych problemów z dobrostanem podczas odbioru i transportu, ubój niewielkiej liczby zwierząt w gospodarstwie pochodzenia (w ruchomych obiektach należących do autoryzowanych ubojni) jest regulowany.
- Ponadto aktualizowane są wymagania dotyczące pozyskiwania podpuszczki i mięsa z głowy.
- „Zatwierdzony lekarz weterynarii” zastępuje się określeniem „urzędowy lekarz weterynarii” w celu dostosowania rozporządzenia 853/2004 do przepisów dotyczących kontroli urzędowych.
- Darowizny żywności: Ustanowiono wymagania dotyczące zamrażania mięsa zwierząt kopytnych, drobiu i zajęczaków w handlu detalicznym, gdy jest ono przeznaczone do darowizny.
- Mięso z dziczyzny hodowlanej: brzmienie normy zostało zmodyfikowane tak, aby wymagania dotyczące mięsa świń i jeleniowatych miały również zastosowanie do innych rodzin zwierząt, takich jak wielbłądowate.
- Mięso z dziczyzny:
- Ustanowiono szczegółowe zasady dla centrów zbierania dzikiej zwierzyny, zarówno dużych, jak i małych.
- Uwzględniono wymagania dotyczące transportu zwierzyny.
- Skwarki: eliminowane są specyficzne wymagania dotyczące temperatury przechowywania, dzięki czemu operator będzie tym, który ustali niezbędne warunki dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Rozporządzenie Regulowane Komisji 2021-1374-PL
20 sierpień, 2021/ AESAN/ Hiszpania.
https://eur-lex.europa.eu/