X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Nowe przepisy UE dotyczące higieny produktów mięsnych

Wraz ze zmianami tego nowego rozporządzenia aktualizowane są przepisy dotyczące higieny, mające zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego.

17 wrzesień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2021/1374 z dnia 12 kwietnia 2021 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie szczególnych wymagań higienicznych dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcego początek

Publikacja tego rozporządzenia wiąże się z aktualizacją przepisów higienicznych mających zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zaoferowania nowych możliwości dostosowanych do obecnych czasów oraz rozwiązania wykrytych problemów.

Główne modyfikacje to między innymi:

  • Mięso ze zwierząt kopytnych:
    • Aby uniknąć ewentualnych problemów z dobrostanem podczas odbioru i transportu, ubój niewielkiej liczby zwierząt w gospodarstwie pochodzenia (w ruchomych obiektach należących do autoryzowanych ubojni) jest regulowany.
    • Ponadto aktualizowane są wymagania dotyczące pozyskiwania podpuszczki i mięsa z głowy.
    • „Zatwierdzony lekarz weterynarii” zastępuje się określeniem „urzędowy lekarz weterynarii” w celu dostosowania rozporządzenia 853/2004 do przepisów dotyczących kontroli urzędowych.
  • Darowizny żywności: Ustanowiono wymagania dotyczące zamrażania mięsa zwierząt kopytnych, drobiu i zajęczaków w handlu detalicznym, gdy jest ono przeznaczone do darowizny.
  • Mięso z dziczyzny hodowlanej: brzmienie normy zostało zmodyfikowane tak, aby wymagania dotyczące mięsa świń i jeleniowatych miały również zastosowanie do innych rodzin zwierząt, takich jak wielbłądowate.
  • Mięso z dziczyzny:
    • Ustanowiono szczegółowe zasady dla centrów zbierania dzikiej zwierzyny, zarówno dużych, jak i małych.
    • Uwzględniono wymagania dotyczące transportu zwierzyny.
  • Skwarki: eliminowane są specyficzne wymagania dotyczące temperatury przechowywania, dzięki czemu operator będzie tym, który ustali niezbędne warunki dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Rozporządzenie Regulowane Komisji 2021-1374-PL

20 sierpień, 2021/ AESAN/ Hiszpania.
https://eur-lex.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły