Według flamandzkiego ministra ds. dobrostanu zwierząt Bena Weytsa, nowy znak dobrostanu zwierząt "Better for animals" (Beter voor dieren) pojawi się na wieprzowinie w tym roku, a sektory drobiu i bydła otrzymają znak odpowiednio w 2025 i 2026 roku.
Etykieta została opracowana przez organizację non-profit Association for the Promotion of the Welfare of Farm Animals i jest odpowiedzią na prośbę ministra Weytsa o opracowanie systemu, który ma na celu poprawę i monitorowanie dobrostanu zwierząt w łańcuchu żywnościowym we Flandrii. W tym celu organizacja non-profit opracowuje specyfikacje dla hodowców, przewoźników i rzeźni oraz opracowuje system monitorowania zgodności. Rozwijana jest współpraca strukturalna z sektorem, niezależnymi naukowcami i organizacją Beter Leven, która zarządza podobną etykietą w Holandii.
Etykieta jest przyznawana firmom, które podejmują dodatkowe wysiłki na rzecz dobrostanu zwierząt, wykraczające poza wymogi prawne, na przykład: unikanie niepotrzebnego transportu, oferowanie dodatkowego urozmaicenia lub zapewnianie zwierzętom dodatkowej przestrzeni.
Znak jakości ma trzy stopnie, w których ograniczone dodatkowe wysiłki otrzymują jeden plus, zwiększone wysiłki otrzymują dwa plusy, a trzy plusy, gdy producent wykracza poza wymogi prawne. Specyfikacje i kryteria dotyczące tego, co dokładnie oznacza każdy plus, są nadal w trakcie opracowywania.
23 stycznia 2024 r./ Vilt/ Belgia.
https://vilt.be/nl/