Organizacje międzynarodowe połączyły siły, aby uruchomić nowy panel ekspertów wysokiego szczebla One Health, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób pojawiają się i rozprzestrzeniają choroby mogące wywoływać pandemie.
Panel będzie doradzał czterem organizacjom międzynarodowym - Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO); Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) i Programowi Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska (UNEP) - w sprawie opracowania długoterminowego globalnego planu działań w celu zapobieżenia wybuchom chorób, takich jak ptasia grypa H5N1; MERS; Ebola; Zika i prawdopodobnie COVID-19.
Trzy czwarte wszystkich pojawiających się chorób zakaźnych pochodzi od zwierząt.
Panel będzie działać w ramach podejścia „Jedno zdrowie”, które uznaje powiązania między zdrowiem ludzi, zwierząt i środowiska oraz podkreśla potrzebę zaangażowania specjalistów z wielu sektorów w rozwiązywanie wszelkich zagrożeń dla zdrowia i zapobieganie zakłóceniom w systemach rolno-spożywczych.
Kluczowe pierwsze kroki będą obejmować systematyczne analizy wiedzy naukowej na temat czynników prowadzących do przenoszenia choroby ze zwierząt na ludzi i odwrotnie; opracowanie ram oceny ryzyka i nadzoru; identyfikacja luk w możliwościach radzenia sobie w sytuacjach pandemicznych, a także porozumienie w sprawie dobrych praktyk w celu zapobiegania ogniskom chorób odzwierzęcych i przygotowania się na nie.
Panel będzie rozważał wpływ działalności człowieka na środowisko i siedliska dzikich zwierząt. Krytyczne obszary będą obejmować produkcję i dystrybucję żywności; urbanizację i rozwój infrastruktury; podróże i handel międzynarodowy; działania prowadzące do utraty różnorodności biologicznej i zmiany klimatu; oraz te, które wywierają zwiększoną presję na bazę zasobów naturalnych - wszystko to może prowadzić do pojawienia się chorób odzwierzęcych.
Panel będzie kierował rozwojem dynamicznej nowej agendy badawczej i przygotował oparte na faktach zalecenia dotyczące działań globalnych, regionalnych, krajowych i lokalnych.
20 maj 2021/ FAO.
http.//www.fao.org