Niemcy osiągnęły nowy rekord w produkcji mięsa w 2015 roku. Według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), produkcja mięsa wzrosła o 0,3% (25,300 ton), osiągając w sumie 8,22 mln ton.
Jeśli chodzi o wieprzowinę, ubojowi poddano w sumie 59,3 mln świń w ubiegłym roku, co oznacza wzrost o 0,8%, czyli 477,900 zwierząt w stosunku do poprzedniego roku. Liczba świń pochodzenia krajowego wzrosła o 582,900 (+ 1,1%), osiągając 55,0 mln zwierząt, podczas gdy liczba ubitych świń importowanych wyniosła 4,3 mln zwierząt, co stanowi spadek o 105.000 sztuk (-2,4%). Podczas gdy całkowita produkcja wieprzowiny wzrosła w porównaniu do 2014 roku o 0,8% (+43,800 ton) osiągając 5.56 mln ton, poziom rekordu w roku 2011 (5,60 mln ton), nie został osiągnięty.
wtorek 5 luty 2016 / Destatis / Niemcy.
https://www.destatis.de