Indeks cen mięsa FAO wyniósł w kwietniu średnio 121,9 punktów, co oznacza wzrost o 2,7 punktów (2,2%) w stosunku do marca i ustanowienie nowego rekordowego poziomu. Utrzymujący się wzrost cen wynikał z wyższych światowych cen drobiu, wieprzowiny i wołowiny.
Ceny wieprzowiny rosły dalej, choć mniej gwałtownie niż w marcu, w związku z przedłużającą się niską podażą świń przeznaczonych do uboju w Europie Zachodniej oraz wysokim popytem wewnętrznym w krajach będących dużymi producentami. Wzrost cen mięsa drobiowego był napędzany przez silny popyt przy ograniczonej podaży światowej, odzwierciedlającej zakłócenia w eksporcie z Ukrainy i rosnącą liczbę ognisk ptasiej grypy na półkuli północnej. Światowe ceny wołowiny wzrosły umiarkowanie, odzwierciedlając wysoki wolumen eksportu z Brazylii, pomimo niskiej podaży bydła rzeźnego. Dzięki temu wzrostowi ceny wołowiny osiągnęły nowy rekordowy poziom. Jeśli chodzi o owce, blokady związane z pandemią i opóźnienia w portach w Chinach zmniejszyły zakupy mięsa w tym kraju, powodując nieznaczny spadek cen.
6 maja , 2022/ FAO.
https://www.fao.org