Najnowszy raport FAO dotyczący perspektyw żywnościowych wskazuje na prawdopodobny wzrost produkcji w większości kategorii, w tym ryżu, zbóż gruboziarnistych, roślin oleistych, mleka, cukru, mięsa oraz ryb i produktów rybołówstwa. Globalna produkcja pszenicy może jednak spaść w stosunku do rekordowego poziomu z ubiegłego sezonu.
Niezależnie od tych ogólnie pozytywnych perspektyw, globalne systemy produkcji rolno-spożywczej pozostają podatne na wstrząsy wynikające z ekstremalnych zjawisk pogodowych, napięć geopolitycznych, zmian politycznych i rozwoju sytuacji na innych rynkach towarowych, które mogą zakłócić delikatną równowagę popytu i podaży oraz wpłynąć na ceny i światowe bezpieczeństwo żywnościowe.
Prognozuje się, że światowa produkcja zbóż gruboziarnistych wzrośnie o 3,0 proc. do 1 513 mln ton, co będzie nowym rekordem, dzięki spodziewanemu znacznemu wzrostowi produkcji kukurydzy w Stanach Zjednoczonych Ameryki i rekordowym zbiorom w Brazylii, co doprowadzi do wyższych ogólnych dostaw i niższych cen.
Przewiduje się, że światowa produkcja ryżu wzrośnie o 1,3 procent w sezonie 2023/24 do 523,5 mln ton, podczas gdy handel międzynarodowy spadnie o 4,3 procent w ujęciu ilościowym do 53,6 mln ton. Przewidywany wzrost produkcji odzwierciedla głównie pozytywne bodźce zapewniane przez ogólnie wyższe ceny producentów, obniżenie kosztów nawozów i kontynuację rządowych środków pomocowych. Oczekuje się natomiast, że światowa produkcja pszenicy w 2023 r. spadnie o 3,0 procent z rekordowego poziomu 777 mln ton w 2022 r., głównie ze względu na spodziewane spadki w Federacji Rosyjskiej i Australii, które w ubiegłym roku odnotowały rekordową produkcję. Spadki te odzwierciedlają głównie prawdopodobny wpływ ekstremalnych zjawisk pogodowych, prowadzących do zmniejszenia powierzchni upraw.
Oczekuje się, że globalna produkcja roślin oleistych, mleka i cukru wzrośnie, podobnie jak w przypadku mięsa, chociaż wolumeny mięsa wieprzowego i wołowego mogą nieznacznie spaść w 2023 roku.
15 czerwca , 2023/ FAO.
https://www.fao.org