Zgodnie z prognozami dotyczącymi rolnictwa w Unii Europejskiej na lata 2020-30, przewiduje się, że całkowity obszar rolniczy w UE nieznacznie się zmniejszy, głównie z powodu zmniejszonego areału zbóż i nasion oleistych (odpowiednio 51,0 mln ha i 10,7 mln ha). Przewiduje się, że obszary uprawy jęczmienia i pszenicy zmniejszą się, podczas gdy obszary upraw kukurydzy powinny to zrekompensować, zaspokajając zapotrzebowanie na paszę zbożową. Oczekuje się, że w przypadku nasion oleistych zanikanie obszaru rzepaku spowolni, a obszary nasion słonecznika i soi będą się nadal powiększać do 2030 r.
Oczekuje się, że całkowita produkcja zbóż w UE, dzięki rosnącym plonom, pozostanie na stabilnym poziomie 278,1 mln ton. Lepsze systemy płodozmianu, lepsze zarządzanie glebą i zwiększone wykorzystanie narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji powinny wspierać plony. Zużycie krajowe, wsparte wyższym zużyciem żywności, powinno również ustabilizować się na poziomie 260 mln ton, podczas gdy łączne zużycie paszy może spaść o 0,8 mln ton. W handlu pozycja eksportu UE ma się umacniać dzięki zbieżnym cenom w UE i na świecie oraz bliskości rynków importujących, głównie w regionie śródziemnomorskim i Afryce Subsaharyjskiej.
Przewiduje się, że całkowita produkcja nasion oleistych w UE nieznacznie wzrośnie do 30,2 mln ton w 2030 r. Dzięki wzrostowi plonów, szczególnie w przypadku soi, produkcja powinna wzrosnąć z niskiego poziomu w latach 2018–2020. Produkcja rzepaku, słonecznika i soi może osiągnąć odpowiednio 16 mln t (-2,2% w porównaniu z 2020 r.), 10,6 mln t (+ 6,6%) i 3,5 mln t (+ 26,9%) w 2030 r. Oczekuje się, że handel nasionami oleistymi w UE spowolni w średnim okresie. Import fasoli powinien ustabilizować się, aby zaspokoić popyt na paszę dla zwierząt, a import śruty sojowej powinien spaść.
16 grudnia 2020/ Komisja Europejska / Unia Europejska. https://ec.europa.eu/