Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych szacuje, że produkcja trzody chlewnej w Chinach w 2022 roku osiągnie 665 milionów sztuk, co oznacza 2% wzrost w stosunku do 2021 roku, spowodowany licznym początkowym pogłowiem i bardziej wydajnymi lochami. Oczekuje się, że straty producentów oraz polityka rządu mająca na celu ustabilizowanie stada trzody chlewnej ograniczy zmienność produkcji i sektora trzody chlewnej w 2022 roku.
Szacuje się, że produkcja wieprzowiny osiągnie 50 milionów ton metrycznych (MMT), co stanowi 5% wzrost w stosunku do roku 2021, ze względu na wyższą produkcję wieprzowiny i wyższy poziom uboju. Duzi producenci nadal zwiększają swój udział w rynku produkcji wieprzowiny.
Oczekuje się, że import produktów z wieprzowiny spadnie o 24% do 3,3 MMT z powodu niskich cen krajowej wieprzowiny i zwiększonej stawki celnej, a także mniej optymistycznych perspektyw gospodarczych oraz ciągłych ograniczeń i zakłóceń rynkowych związanych z COVID-19. Jednakże import pozostanie na historycznie wysokim poziomie, ponieważ wzrósł popyt na importowane produkty wieprzowe. Przewiduje się, że pięcioma głównymi dostawcami wieprzowiny pozostaną Hiszpania, Brazylia, Stany Zjednoczone, Dania i Holandia.
Import żywej trzody chlewnej hodowlanej w 2022 r. szacuje się na niższy poziom 20 000 sztuk, ponieważ producenci pozbywają się świń z 2021 r. Oczekuje się, że niskie ceny świń i prosiąt utrzymujące się w 2022 roku zmniejszą popyt na importowane świnie hodowlane.
4 marca, 2022/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov