Od 1 stycznia 2016 r. wchodzi rozporządzenie uchylając w tym dniu obecnie obowiązujące w tym zakresie przepisy (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).
Nowe rozporządzenie reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie to wprowadza szereg ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią, np. poprzez wprowadzenie możliwości przekroczenia wielkości sprzedaży bezpośredniej w danym tygodniu czy też wprowadzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej jaj z gospodarstwa oraz zniesienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży bezpośredniej w przypadku sprzedaży podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów.
Rozporządzenie jest dostępne tutaj.
28 października 2015 /KRIR/RCL Polska www.krir.pl; http://dokumenty.rcl.gov.pl/