Komisja rozpoczęła rozmowy z zainteresowanymi stronami na temat opracowania kodeksu postępowania dotyczącego odpowiedzialnego biznesu i praktyk marketingowych podczas wirtualnego wydarzenia, w którym biorą udział wiceprzewodniczący wykonawczy Timmermans i komisarz Kyriakides.
Kodeks ma na celu ukształtowanie ścieżki dla zbiorowej roli podmiotów w łańcuchu żywnościowym w przejściu na bardziej zrównoważony system żywnościowy UE, ułatwiając konsumentom wybór zdrowej i zrównoważonej diety. Kodeks, który ma być gotowy do podpisania przez interesariuszy w czerwcu 2021 r., obejmowałby wszystkie główne aspekty zrównoważonego rozwoju systemów żywnościowych (ekonomicznych, społecznych i środowiskowych) oraz odzwierciedlałby cele i ambicje strategii „od pola do stołu” oraz europejskiego Zielony ładu. W strategii „od pola do stołu” wezwano podmioty „między polem a stołem”, w tym przetwórców żywności, podmioty świadczące usługi gastronomiczne oraz detalistów, aby wskazali drogę do zwiększenia dostępności i przystępności cenowej zdrowych i zrównoważonych opcji żywnościowych. Wydarzenie to stanowi element konstrukcyjny na drodze do osiągnięcia ambitnych i ważnych celów Strategii.
26 stycznia 2021/ EC/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/commission