W ostatniej dekadzie głównym źródłem wzrostu były przede wszystkim Chiny, w których wzrost popytu na mięso i ryby spowodował roczny wzrost spożycia paszy prawie 6%, a na drugim miejscu biopaliwa, których wykorzystanie dostaw surowców wzrosło o prawie 8% rocznie.
Prognozy przewidują, że wzrost popytu na wszystkie towary będzie niższy niż w ostatniej dekadzie. Oczekuje się, że popyt na zboża per capita będzie utrzymywać się na stałym poziomie, ze wzrostem w krajach słabiej rozwiniętych. Oczekuje się, że popyt na mięso wzrośnie. Niemniej jednak, takie aspekty jak preferencje i ograniczony dostęp ograniczą jego konsumpcję w różnych krajach.
Wzrost produkcji mięsa i mleka będzie osiągnięty przez większe stada i wyższą produkcję na zwierzę, przy utrzymaniu dużych różnic w intensywności produkcji. Wzrost akwakultury stanowi prawie połowę całkowitego wzrostu produkcji mięsa w ciągu dekady.
Mięso
Prognozy wskazują na wzrost o 13% w światowej produkcji mięsa w 2026 r. w odniesieniu do okresu bazowego (2014-2016) w porównaniu do wzrostu o 20% w ostatnim dziesięcioleciu. Drób będzie głównym promotorem tego wzrostu. Niskie koszty produkcji i cena sprzyjają producentom i konsumentom w krajach rozwijających się.
Jeśli chodzi o wieprzowinę, oczekuje się, że jej produkcja wzrośnie, co jest częściowo związane z dostosowaniem, chociaż powolnym, do wymogów dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt chińskich stad trzody chlewnej. Według OECD-FAO, w 2016 r. spodziewana jest produkcja na poziomie 127,52 mln ton, co oznacza wzrost o 9,1% w odniesieniu do okresu bazowego (2014-2016).
lipiec 2017/ OECD-FAO.
http://www.agri-outlook.org/