X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Oporność na karbapenemy w łańcuchu żywnościowym UE

Bakterie wytwarzające karbapenemazy, które kiedyś były głównie problemem szpitali, są obecnie wykrywane u zwierząt i w produktach spożywczych w całej Europie.

9 kwiecień 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chociaż nie ma ostatecznych dowodów na to, że bakterie te rozprzestrzeniają się na ludzi poprzez żywność, identyczne szczepy znaleziono zarówno u zwierząt, jak i ludzi, co sugeruje możliwość przenoszenia się między nimi.

Oporne eterobakterie (CPE) to bakterie wytwarzające enzymy (karbapenemazy), które inaktywują antybiotyki karbapenemowe. Antybiotyki te są stosowane w leczeniu poważnych zakażeń u ludzi. Oporność na te leki stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, potencjalnie pozostawiając niewiele skutecznych opcji leczenia.

Kluczowe wnioski z najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się CPE wytwarzających karbapenemazy w łańcuchu żywnościowym w UE/EFTA obejmują:

  • Kluczowe wnioski z najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się CPE wytwarzających karbapenemazy w łańcuchu żywnościowym w UE/EFTA: od 2011 r. CPE wykryto w łańcuchu żywnościowym w 14 z 30 krajów UE/EFTA.

  • Najczęściej zgłaszane CPE to E. coli, Enterobacter, Klebsiella i Salmonella, pochodzące głównie od zwierząt lądowych produkujących żywność (świnie, bydło i w mniejszym stopniu drób, które są gatunkami zwierząt rutynowo monitorowanymi pod kątem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w UE).

  • Liczba zgłoszonych przypadków CPE wzrosła, szczególnie u świń, bydła i drobiu, przy znacznym wzroście w 2021 i 2023 r. w wielu państwach członkowskich.

  • Dziesięć z 30 krajów UE/EFTA opracowało plany awaryjne dotyczące kontroli i badania tych bakterii.

Aby zapobiec lub zminimalizować występowanie i rozprzestrzenianie się CPE, EFSA zaleca:

  • Rozszerzenie działań monitorujących na inne źródła żywności, które obecnie nie są monitorowane, a także na dodatkowe gatunki bakterii (takie jak Klebsiella);

  • Poprawa metod wykrywania, prowadzenie badań ilości śladowych i typowanie molekularne bakterii w celu wyjaśnienia dróg przenoszenia, w tym potencjalnego rozprzestrzeniania się za pośrednictwem pracowników i paszy;

  • Skoncentrowanie się na projektowaniu ukierunkowanych badań w celu lepszego zrozumienia sposobu rozprzestrzeniania się tych bakterii w łańcuchu pokarmowym.

8 kwietnia, 2025/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły