Chociaż nie ma ostatecznych dowodów na to, że bakterie te rozprzestrzeniają się na ludzi poprzez żywność, identyczne szczepy znaleziono zarówno u zwierząt, jak i ludzi, co sugeruje możliwość przenoszenia się między nimi.
Oporne eterobakterie (CPE) to bakterie wytwarzające enzymy (karbapenemazy), które inaktywują antybiotyki karbapenemowe. Antybiotyki te są stosowane w leczeniu poważnych zakażeń u ludzi. Oporność na te leki stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, potencjalnie pozostawiając niewiele skutecznych opcji leczenia.

Kluczowe wnioski z najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się CPE wytwarzających karbapenemazy w łańcuchu żywnościowym w UE/EFTA obejmują:
-
Kluczowe wnioski z najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się CPE wytwarzających karbapenemazy w łańcuchu żywnościowym w UE/EFTA: od 2011 r. CPE wykryto w łańcuchu żywnościowym w 14 z 30 krajów UE/EFTA.
-
Najczęściej zgłaszane CPE to E. coli, Enterobacter, Klebsiella i Salmonella, pochodzące głównie od zwierząt lądowych produkujących żywność (świnie, bydło i w mniejszym stopniu drób, które są gatunkami zwierząt rutynowo monitorowanymi pod kątem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w UE).
-
Liczba zgłoszonych przypadków CPE wzrosła, szczególnie u świń, bydła i drobiu, przy znacznym wzroście w 2021 i 2023 r. w wielu państwach członkowskich.
-
Dziesięć z 30 krajów UE/EFTA opracowało plany awaryjne dotyczące kontroli i badania tych bakterii.
Aby zapobiec lub zminimalizować występowanie i rozprzestrzenianie się CPE, EFSA zaleca:
-
Rozszerzenie działań monitorujących na inne źródła żywności, które obecnie nie są monitorowane, a także na dodatkowe gatunki bakterii (takie jak Klebsiella);
-
Poprawa metod wykrywania, prowadzenie badań ilości śladowych i typowanie molekularne bakterii w celu wyjaśnienia dróg przenoszenia, w tym potencjalnego rozprzestrzeniania się za pośrednictwem pracowników i paszy;
-
Skoncentrowanie się na projektowaniu ukierunkowanych badań w celu lepszego zrozumienia sposobu rozprzestrzeniania się tych bakterii w łańcuchu pokarmowym.
8 kwietnia, 2025/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu