X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Perspektywy dla mięsa FAO: produkcja, handel i ceny w 2023 r.

Oczekuje się, że globalna produkcja wieprzowiny nieznacznie spadnie.

22 czerwiec 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prognozuje się, że całkowita światowa produkcja mięsa w 2023 r. nieznacznie wzrośnie do 364 mln ton (cwe), głównie dzięki przewidywanemu wzrostowi globalnej produkcji mięsa drobiowego. Według prognoz wzrośnie najbardziej pod względem wielkości, czemu sprzyjać będzie zwiększony popyt ze strony sektora usług gastronomicznych i jego ogólna atrakcyjność jako stosunkowo przystępnego cenowo rodzaju mięsa, pomimo powszechnych ognisk wysoce zjadliwego wirusa ptasiej grypy i podwyższonych cen pasz. Oczekuje się również, że globalna produkcja mięsa owczego wzrośnie w Azji i Oceanii. Oczekuje się natomiast, że globalna produkcja wieprzowiny nieznacznie spadnie (-0,5%) do 121,7 mln ton ekwiwalentu wagowego tusz, głównie za sprawą gwałtownego spadku produkcji w Europie ze względu na ciągły wpływ wirusa afrykańskiego pomoru świń, słabsze marże producentów i nieco niższy popyt krajowy. Prognozuje się, że globalna produkcja mięsa wołowego również nieznacznie spadnie z powodu mniejszego pogłowia bydła, wysokich kosztów paszy, niedoborów paszy i niższej masy tuszy w kilku wiodących regionach produkcyjnych, pomimo pewnych wzrostów w innych miejscach.

Prognozuje się, że światowy handel mięsem i produktami mięsnymi osiągnie 42 miliony ton (cwe) w 2023 roku, tylko nieznacznie powyżej poziomu z 2022 roku. Ten niewielki wzrost opiera się na oczekiwaniach ekspansji importu wraz ze zwiększoną sprzedażą usług gastronomicznych, szczególnie w Chinach, po zakończeniu ograniczeń w tym kraju związanych z pandemią COVID-19. Jednak rosnąca dostępność ze źródeł krajowych i niższa siła nabywcza konsumentów w związku z wysokimi cenami żywności i spowolnieniem gospodarczym mogą doprowadzić do spadku importu w większości krajów importujących mięso, częściowo kompensując przewidywane wzrosty. Znaczna część oczekiwanego zwiększonego popytu będzie prawdopodobnie zaspokajana przez Brazylię i Australię, czemu sprzyja wysoka dostępność dostaw eksportowych, status kraju wolnego od chorób i konkurencyjne ceny.

Od czasu osiągnięcia rekordowego poziomu w czerwcu 2022 r., międzynarodowe ceny mięsa wykazywały tendencję spadkową w drugiej połowie ubiegłego roku, odzwierciedlając zwiększoną dostępność eksportową w niektórych wiodących krajach eksportujących przy niższym popycie importowym na dostawy spotowe. Jednak indeks cen mięsa FAO odbił się od lutego 2023 r., głównie dzięki cenom trzody chlewnej i bydła w obliczu ograniczeń podaży, a ostatnio rosnącym cenom mięsa drobiowego ze względu na wysoki popyt.

16 czerwca, 2023/ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły