Niższe pogłowie loch w 2024 r. doprowadzi do spadku liczby prosiąt, które wyrosną na świnie do konsumpcji. Ponadto oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w drugiej połowie 2025 r. będzie wyższa niż w pierwszej połowie 2025 r., ponieważ zapasy loch odbudują się do końca 2024 roku. Ten wzrost produkcji wynika z reakcji producentów trzody chlewnej i dużych firm na niedawne wzrosty cen trzody chlewnej.
Producenci opracowali techniki zarządzania i kontroli afrykańskiego pomoru świń. Według źródeł USDA, pomimo sporadycznych ognisk ASF, wpływ na produkcję trzody chlewnej był ograniczony. Ponadto udział produkcji w rękach dużych producentów trzody chlewnej rośnie, a firmy te są lepiej przygotowane na ASF.
Zmniejszone spożycie wieprzowiny z powodu zmian w stylu życia
Niższe spożycie wieprzowiny w 2025 r. spodziewane jest głównie ze względu na zmiany w diecie. Wieprzowina pozostaje podstawowym mięsem, ale konsumenci są coraz bardziej eksponowani na inne źródła białka zwierzęcego, takie jak wołowina, drób i owoce morza, z których wiele jest postrzeganych jako zdrowsze. W ciągu ostatnich 14 lat całkowite spożycie mięsa w Chinach wzrosło o prawie 20% ze względu na zmiany demograficzne, dostępność białka, zwiększoną siłę nabywczą, ulepszenia w łańcuchu chłodniczym oraz zmiany preferencji konsumentów, które obejmują pewne zmiany w konsumpcji mięsa. Jednak udział wieprzowiny w konsumpcji mięsa w Chinach spadł i oczekuje się, że trend ten utrzyma się do 2025 roku.
Import wieprzowiny
Import wieprzowiny w 2025 r. pozostanie stabilny. Większość konsumentów woli świeżą / schłodzoną wieprzowinę od mrożonej wieprzowiny ze względu na postrzeganie smaku i wartości odżywczych. Ceny importowanej mrożonej wieprzowiny są generalnie niższe niż wieprzowiny krajowej, a większość importerów reaguje na te sygnały cenowe. Przy słabszym popycie na wieprzowinę w 2025 r. oczekuje się, że redukcja konsumpcji będzie wynikać głównie z krajowej wieprzowiny, a część importu konkurencyjnej cenowo mrożonej wieprzowiny może trafić do strategicznych rezerw krajowych Chin.
Głównymi dostawcami wieprzowiny do Chin są Hiszpania, Brazylia, Dania, Holandia, Kanada i Stany Zjednoczone. Źródła USDA wskazują, że ceny stają się ważnym czynnikiem przy imporcie wieprzowiny.
Eksport wieprzowiny
Prognozuje się, że eksport wieprzowiny będzie rósł nieznacznie rok do roku do 2025 r., ponieważ popyt na chińskich rynkach eksportowych, głównie w Hongkongu i Japonii, jest uważany za dojrzały. Chiny eksportują głównie gotową, mrożoną i świeżą wieprzowinę do Hongkongu oraz gotową wieprzowinę do Japonii.
W pierwszej połowie 2024 r. eksport wzrósł nieznacznie wraz z ożywieniem popytu na przetworzoną i mrożoną wieprzowinę do Hongkongu. Przewiduje się, że w 2025 r. popyt na wieprzowinę w Hongkongu utrzyma się, a popyt na wieprzowinę w Hongkongu może zostać zaspokojony przez żywe świnie w celu osiągnięcia zysku.
2024/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov