X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rynek mięsa wieprzowego w UE stoi w obliczu zwiększonej produkcji przy zmniejszonym popycie

Rynek wieprzowiny w UE znajduje się w trudnej sytuacji z powodu zwiększonej produkcji i zmniejszonego popytu ze strony usług spożywczych i Chin. Ceny w ostatnich miesiącach stale spadają.

11 październik 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Z powodu zakłóceń COVID-19 w 2020 r. statystyki uboju w pierwszej połowie 2021 r. wykazują znaczny wzrost produkcji w głównych krajach produkujących: ES (+4,1% rok do roku), NL (+9,9%), DK (+ 10%), PL (+5,7%) i IT (+11%). W Niemczech utrata rynku chińskiego z powodu ASF i wynikający z tego spadek cen już wywarła wpływ na produkcję (-1,2%). Ogólnie produkcja wieprzowiny w UE wzrosła o 466 000 t w pierwszej połowie 2021 r. (+4,1% rok do roku).

W odpowiedzi na tę sytuację i w obliczu rosnących kosztów pasz, oczekuje się, że sektor wieprzowiny w UE zareaguje spowolnieniem wzrostu produkcji. Prognozowany roczny wzrost produkcji w 2021 r. wyniesie +1,7% rok do roku. W 2022 r. trend ten może się utrzymać, przy przewidywanym rocznym wzroście +0,6%.

Ceny wieprzowiny w UE osiągnęły najwyższy poziom w czerwcu i od tego czasu stale spadały do ​​prawie 140 EUR/100 kg we wrześniu. Te niskie ceny negatywnie wpływają na marże unijnych hodowców trzody chlewnej, ale dają unijnej wieprzowinie przewagę komparatywną na rynkach światowych.

Eksport z UE do Chin, głównego miejsca przeznaczenia wieprzowiny w UE, nadal rósł w pierwszej połowie 2021 r. (+157 000 t lub +14% rok do roku). Eksport z UE zmienił się również znacząco do innych krajów Azji (Filipiny +260%, Wietnam +100% - ponieważ ASF zmniejszył produkcję krajową w obu krajach, Hongkong +38%), Ameryki (Chile +1600%, USA +37%) , Oceanii (Nowa Zelandia +72%, Australia +42%), Ukrainy (+18%), Wielkiej Brytanii (-10%) i Japonii (-13%, częściowo z powodu ograniczeń w usługach gastronomicznych przed Igrzyskami). W ujęciu ilościowym wzrost netto eksportu wieprzowiny z UE do tych miejsc wyniósł 121 000 ton rok do roku (+14%).

Przewiduje się, że wywóz wieprzowiny z UE pozostanie dynamiczny, przy wzroście +6% w 2021 r. i +7% w 2022 r. Na sytuację w zakresie wywozu z UE silny wpływ będą miały zmiany na rynku chińskim, w następstwie tymczasowego zmniejszenia pogłowia, częściowo w celu ulepszenia stada loch. Chiny powinny kontynuować dążenie do większej samowystarczalności w 2022 roku.

2021 października/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów