Produkcja
Oczekuje się, że ogólna produkcja będzie nadal rosnąć, ponieważ wskaźniki liczebności miotów i współczynniki konwersji paszy ulegną poprawie, dzięki rozszerzeniu ulepszeń w zakresie genetyki i systemów produkcyjnych. Do końca okresu objętego prognozą, w kontekście malejącego popytu krajowego, oczekuje się, że unijna produkcja wieprzowiny nieznacznie spadnie (-0,2% rocznie).
Handel
Oczekuje się, że światowy popyt na wieprzowinę wzrośnie, ale wolniej niż w poprzedniej dekadzie. Oczekuje się, że w okresie prognozy stopa wzrostu wyniesie 0,7% rocznie (łącznie + 724 000 ton), osiągając 8,7 miliona ton do roku 2030. Znaczny wzrost jest prawdopodobny u dwóch głównych partnerów handlowych UE w Azji: Filipin (+155 000 ton) i Wietnamu (+112 000 t)
Jeśli chiński popyt na wieprzowinę w UE znacząco wzrośnie z powodu wpływu ASF w Chinach, perspektywy na rok 2019 zmienią się wraz ze wzrostem cen w UE i wzrostem produkcji. Z drugiej strony, jeżeli w UE wystąpią kolejne ogniska ASF, szczególnie w przypadku któregokolwiek z głównych krajów eksportujących, przepływy handlowe w UE mogłyby zostać znacznie zakłócone.
Zakłada się, że do końca 2019 r. Rosja będzie nadal zakazywać importu wieprzowiny do UE. Jednak nawet po zniesieniu tego zakazu, ambitne cele dotyczące samowystarczalności kraju i jego mniejsza siła nabywcza doprowadzą do niższego importu z UE. Współczynnik samowystarczalności Rosji już wzrósł z 79% w 2013 r. Do 91% w 2018 r. Ponadto, od grudnia 2017 r. Rosja zakazała również importu brazylijskiej wieprzowiny z obawy, że jej mięso zawierało stymulator wzrostu - raktopaminę. Stało się tak, mimo że Brazylia miała 90% udział w rosyjskim przywozie wieprzowiny w 2017 r. Rosja jest zatem praktycznie samowystarczalna w 2018 r. Rosja częściowo zniosła ten ostatni zakaz dopiero w listopadzie 2018 r., umożliwiając pięciu brazylijskim dostawcom wznowienie wysyłek. Jednak nadal wyklucza większych graczy. Produkcja mięsa wieprzowego w USA gwałtownie rośnie, a tym samym jego dostępność eksportowa. Biorąc pod uwagę konkurencyjne ceny w USA, oczekuje się, że USA zwiększą swój udział w światowym eksporcie, podczas gdy UE nieznacznie spadnie. Oczekuje się, że produkcja Brazylii będzie rosła szybciej niż w USA, ale wzrost będzie głównie zasilać rynek krajowy, a jego udział w handlu międzynarodowym utrzyma się na obecnym poziomie. Przewiduje się, że eksport UE będzie rósł powoli, osiągając prawie 2,7 mln ton na koniec okresu objętego prognozą. Stanowiłoby to około 30% światowego handlu mięsem wieprzowym, podczas gdy USA będą stanowiły nawet jedną trzecią.
Konsumpcja
Spożycie w UE prawdopodobnie spadnie. Konsumpcja wieprzowiny w UE na mieszkańca gwałtownie spadła w latach 2012 - 2013, kiedy to wysokie ceny osłabiły konkurencyjność wieprzowiny w porównaniu z innymi mięsami. Od tego czasu konsumpcja odzyskiwała wielkość i utrzymywała się powyżej 32 kg na mieszkańca na każdy rok, z pewnymi fluktuacjami w zależności od poziomu dostępności. W 2018 r. przy wysokiej dostępności zużycie powinno wzrosnąć do 32,5 kg. W dłuższej perspektywie spożycie na osobę powinno zacząć powoli spadać do 31,6 kg do 2030 r., ponieważ mięso wieprzowe traci na rzecz mięsa drobiowego. Oczekuje się, że różnice między konsumpcją per capita w UE-15 i UE-N13 utrzymają się odpowiednio na poziomie 30,5 kg i 36,4 kg w 2030 r.
czwartek 6 grudnia, 2018/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu