Kontekst ogólny
- Przewiduje się, że światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. pozostanie praktycznie na niezmienionym poziomie 115,5 mln ton (Mt), ponieważ niższa produkcja w Unii Europejskiej i Chinach zostanie zrównoważona wyższą produkcją w Brazylii, Wietnamie i Stanach Zjednoczonych.
- Oczekuje się, że w Unii Europejskiej produkcja spadnie o 2% rok do roku do 21,2 mln ton. Pogłowie loch nadal spadało w 2023 r. i oczekuje się, że w 2024 r. wyniesie 10,3 mln sztuk. Ceny pasz spadły, a rentowność branży poprawiła się w 2023 roku. Słaby popyt wewnętrzny i brak nowych rynków eksportowych, które mogłyby zastąpić Chiny, doprowadzą do spadku produkcji przemysłowej. Przewiduje się, że słaby popyt krajowy i brak nowych rynków eksportowych, które mogłyby zastąpić Chiny, spowodują restrukturyzację sektora w 2024 r., ponieważ producenci będą próbowali dostosować produkcję do niższego ogólnego popytu.
- W 2024 r. oczekuje się, że eksport wieprzowiny z UE spadnie o 25% w porównaniu z 2019 r. i będzie stanowił 15% całkowitej produkcji, podczas gdy pięć lat temu stanowił 19%. Oprócz rosnących obciążeń regulacyjnych, producenci trzody chlewnej w UE nadal stoją w obliczu poważnych wyzwań związanych z kontrolowaniem wpływu afrykańskiego pomoru świń (ASF), który doprowadził do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej i ograniczenia eksportu na niektóre rynki. Ponieważ produkcja skurczyła się, udział przeznaczony na konsumpcję krajową wzrósł kosztem eksportu.
- Przewiduje się, że chińska produkcja spadnie o 1%, ponieważ słaby popyt krajowy doprowadził do poważnych strat w branży przez większą część 2023 r., zachęcając producentów do ograniczenia produkcji.
- Produkcja w Brazylii ma wzrosnąć o 5% rok do roku, ponieważ ceny wieprzowiny odzwierciedlają wzrost na kilku rynkach eksportowych, takich jak Meksyk, Singapur i Dominikana. Oczekuje się również spadku kosztów produkcji.
- Szacuje się, że wietnamska produkcja wzrośnie o 5% do 3,7 Mt, dzięki ożywieniu popytu krajowego w wyniku ożywienia gospodarczego po pandemii COVID-19 oraz poprawie wydajności wynikającej z inwestycji i konsolidacji przemysłu.
Prognozy światowe
- Prognozuje się, że światowa produkcja wieprzowiny w 2024 r. osiągnie 115,5 Mt, co byłoby praktycznie podobne do produkcji przewidywanej w 2023 r.
- Oczekuje się, że globalny eksport wzrośnie o 2,2% w porównaniu do 2023 r., z 10,1 Mt do 10,4 Mt.
- Import powinien osiągnąć wolumen 9,75 mln ton w 2024 r., co stanowi wzrost o 1,1% w porównaniu z rokiem poprzednim.
- Widoczna konsumpcja spadnie o 0,1%, z 115,0 do 114,9 mln ton.
Wskaźniki w wiodących krajach producenckich
- Przewiduje się, że Chiny wyprodukują 55,9 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 1,0% w stosunku do 2023 roku. Z drugiej strony szacuje się wzrost importu o 1,1%, który osiągnąłby 2,3 mln ton.
- Spodziewany jest spadek produkcji Unii Europejskiej o 1,6% do 21,2 Mt, podczas gdy jej eksport ma pozostać na poziomie 3,2 Mt. Import szacuje się na 100 000 ton.
- Prognozuje się, że Stany Zjednoczone zwiększą swoją produkcję o 2,2% do 12,7 mln ton, a eksport wzrośnie o 2,8% do 3,15 mln ton.
- Japonia pozostanie drugim co do wielkości importerem wieprzowiny na świecie z 1.51 Mt, co oznacza wzrost o 1.3% w stosunku do 2023 roku.
- Oczekuje się, że Brazylia zwiększy wielkość produkcji o 4.9%, osiągając 4.83 Mt. Spodziewany jest również eksport 1.53 Mt, co oznaczałoby wzrost o 5.5%.
- Meksyk powinien odnotować wzrost produkcji o 1,3%, osiągając około 1,6 Mt. Utrzymałby swoją pozycję trzeciego co do wielkości importera na świecie i pierwszego w Ameryce Łacińskiej z 1,31 Mt, co jest wartością podobną do tej oczekiwanej w 2023 roku.
- Kanada zmniejszy swoją produkcję o 1,2% z 2,03 Mt, a jej eksport spadnie o 0,4%.
16 październik, 2023/ 333 Ameryka Łacińska na podstawie danych FAS - USDA / Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov/