Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki skierował do unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga pismo w sprawie stosowania nowych norm dotyczących zawartości benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych.
Szef polskiego resortu rolnictwa zwrócił się o umożliwienie stosowania po 1 września br. dotychczas obowiązujących, wyższych norm w odniesieniu do tych produktów przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dotyczy to produktów, przy produkcji których stosowane są tradycyjne metody wędzenia, tj. przy użyciu drewna, określone we wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra właściwego ds. rynków rolnych.
Mnister zwrócił się z prośbą o przysłanie do Polski, na koszt Komisji Europejskiej ekspertów, którzy przeprowadziliby szkolenia w zakresie dobrych praktyk wędzenia mięsa w sposób tradycyjny.
czwartek, 8 maj 2014/ Polska http://www.minrol.gov.pl