X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: ceny wieprzowiny 11-17 stycznia

sezonowo ograniczony popyt ze strony zakładów mięsnych przyczynił się do spadku krajowych cen większości gatunków żywca. Wzrosły jedynie ceny zakupu trzody chlewnej.

27 styczeń 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
sezonowo ograniczony popyt ze strony zakładów mięsnych przyczynił się do spadku krajowych cen większości gatunków żywca. Wzrosły jedynie ceny zakupu trzody chlewnej.
W dniach 11–17.01.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 3,97 zł/kg , o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 2
% drożej niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1 % tańszy niż w analogicznym okresie 2015r.
 
Przeciętna unijna cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wyniosła 127,48 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% wyższa od notowanej tydzień wcześniej, ale o 1,5 % niższa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 121,54 EUR/100 kg. Niższe ceny trzody chlewnej odnotowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Portugalii, we Francji i w Rumunii.
 
W dniach 11–17.01.2016r. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 5,83 zł/kg, o 2 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem i o 3% taniej niż przed rokiem.

styczeń 2016 /ARR/ Polska www.arr.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji