X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: ceny wieprzowiny 7-14 luty

Ceny zakupu trzody chlewnej uległy obniżeniu po czterech tygodniach ich wzrostu.

26 luty 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Ceny zakupu trzody chlewnej uległy obniżeniu po czterech tygodniach ich wzrostu. W dniach 8–14.02.2016r. zakłady mięsne (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,16 zł/kg wobec 4,18 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 5% droższy niż przed miesiącem, ale o 4% tańszy niż rok wcześniej.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 128,14 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 0,3% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 125,58 EUR za 100 kg i była wyższa niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, we Francji, w Danii i Portugalii.
Półtusze wieprzowe w dniach 8–14 lutego 2016 r. zbywano średnio po 6,00 zł/kg. Było to o 3% więcej niż przed
miesiącem, ale o 2% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

luty, 2016r /ARR/ Polska www.arr.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji