W okresie 6-12 lipca 2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły za żywiec około 4,39 zł/kg. Jest to kwota o 2% wyższa niż tydzień temu, 3% niższa niż w czerwcu w tym samym okresie i aż 20% niższa, niż w lipcu 2014r.
Jeśli chodzi o rynek unijny, to wg. danych Komisji Europejskiej, średnia cena wynosiła 143,89 € /100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E. Była to kwota o 0,3% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 17% niższa niż rok temu.
W naszym kraju cena żywca w przeliczeniu na Euro wynosiła 139,41 €/ 100 kg. Niższe ceny odnotowano w Belgii, Holandii i Danii.
Z kolei półtusze wieprzowe w drugim tygodniu lipca były sprzedawane średnio po 6,22 zł/kg, 1% taniej niż tydzień temu i 20% taniej niż rok temu.
Za prosięta na targowiskach trzeba było zapłacić średnio 150 zł, o 0,2% mniej niż tydzień temu i o 8% mniej niz rok temu.
,
lipiec 2015 /ARR/ Polska www.arr.gov.pl