Dwie kiełbasy - zabużańska rzemieślnicza i kresowa dojrzewająca- trafiły na lubuską listę produktów tradycyjnych. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza charakteryzuje się tym, że w 70 proc. jest krojona ręcznie z widocznymi kawałkami mięsa i słoniny. Kiełbasa kresowa dojrzewająca jest robiona z grubo krojonego mięsa i tłuszczu, widać w niej ziarna zielonego pieprzu. Ma ciemnoczerwony i brązowy kolor, miejscami z białym nalotem pleśniowym.
System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych w UE regulowany jest Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 678, ze zm.). Rozporządzenie to zastąpiło wcześniej obowiązujące w tym zakresie rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 oraz nr 509/2006. Wdrożenie rozporządzenia 1151/2012 pozwoliło na ujednolicenie kwestii związanych z ochroną nazw produktów rolnych i środków spożywczych.
środa 11 stycznia 2017r. /PFPZ/ Polska www.pfpz.pl