X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: dwie kiełbasy na liście produktów tradycyjnych

Dwie kiełbasy - zabużańska rzemieślnicza i kresowa dojrzewająca- trafiły na lubuską listę produktów tradycyjnych

12 styczeń 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Dwie kiełbasy - zabużańska rzemieślnicza i kresowa dojrzewająca- trafiły na lubuską listę produktów tradycyjnych. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza charakteryzuje się tym, że w 70 proc. jest krojona ręcznie z widocznymi kawałkami mięsa i słoniny. Kiełbasa kresowa dojrzewająca jest robiona z grubo krojonego mięsa i tłuszczu, widać w niej ziarna zielonego pieprzu. Ma ciemnoczerwony i brązowy kolor, miejscami z białym nalotem pleśniowym.

System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych w UE regulowany jest Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 678, ze zm.). Rozporządzenie to zastąpiło wcześniej obowiązujące w tym zakresie rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 oraz nr 509/2006. Wdrożenie rozporządzenia 1151/2012 pozwoliło na ujednolicenie kwestii związanych z ochroną nazw produktów rolnych i środków spożywczych.

środa 11 stycznia 2017r. /PFPZ/ Polska www.pfpz.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji