X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: działania w ramach programu "Zero tolerancji" w październiku

W dniach 30 września -27 października 2014r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły w sumie 2776 kontroli.

3 listopad 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W dniach 30 września -27 października 2014r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 379 kontroli w rzeźniach, 611 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 35 w chłodniach składowych, 308 w punktach skupu zwierząt, 149 u pośredników w handlu zwierzętami, 396 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 898 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 2776 kontroli.

Ujawniono 13 prowadzonych nielegalnie działalności. W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności nałożono w drodze decyzji administracyjnej 8 kar pieniężnych na łączną sumę 8 270 zł (nałożenie kolejnych 3 jest w toku), 3 sprawy przekazano do organów ścigania, 1 sprawę przekazano właściwemu terytorialnie powiatowemu lekarzowi weterynarii.

W okresie 30 września– 27 października 2014r. łącznie:
-nałożono w drodze decyzji administracyjnej 48 kar pieniężnych na łączną sumę 169 900 zł, nałożenie 30 kolejnych jest w toku

-nałożono 60 mandatów na łączną kwotę 14 900 zł 9 spraw przekazano do organów ścigania

-wydano 11 decyzji administracyjnych o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 5 kolejnych jest w toku

-w stosunku do 5 urzędowych lekarzy weterynarii uchylono wyznaczenie (uchylenie kolejnego jest w toku)

-2 sprawy przekazano właściwym terenowo powiatowym lekarzom weterynarii.

czwartek 20 października 2014/ GIW/ Polska
www.wetgiw.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji