Z dniem 1 stycznia 2016 r. weszły w życie dwa nowe akty prawne związane ze sprzedażą bezpośrednią.
Jest to rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703), uchylające przepisy obowiązujące do końca 2015 roku (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).
Rozporządzenie to wprowadza szereg zmian m.in:
- rozszerzenie o produkty takie jak: siara, skórowane tusze grubej zwierzyny łownej, patroszone tusze drobnej zwierzyny łownej, podroby drobiu, zajęczaków, grubej i drobnej zwierzyny łownej;
- umożliwienie sprzedaży jaj, ze wskazaniem dokładnie od jakich zwierząt jaja te mogą pochodzić;
- umożliwienie sprzedaży na targowiskach tusz i podrobów grubej zwierzyny łownej lub drobnej zwierzyny łownej
- doprecyzowanie kwestii sprzedaży bezpośredniej z obiektów i urządzeń ruchomych, tymczasowych
- ustanowienie rocznych limitów sprzedaży oraz zmiana niektórych limitów
- określenie minimalnych wymagań, jakie powinna spełniać woda i lód używane przy produkcji i sprzedaży
- wprowadzenie wymogu prowadzenia podstawowej dokumentacji dotyczącej ilości sprzedanych produktów w tygodniu lub miesiącu;
- zniesienie ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży w przypadku imprez okolicznościowych
- wprowadzenie możliwości tzw. „zbiorczej sprzedaży” w ramach ww. imprez okolicznościowych organizowanych w celu promocji produktów pochodzenia zwierzęcego, gdzie dopuszcza się sprzedaż bezpośrednią przez podmiot wytwarzający produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży bezpośredniej, produktów wyprodukowanych przez inny podmiot w tym samym powiecie – pod warunkiem posiadania imiennego upoważnienia oraz kopii decyzji o wpisie podmiotu, który wyprodukował produkty do rejestrów zakładów prowadzących sprzedaż bezpośrednią
- wprowadzenie możliwości przekroczenia wielkości produkcji dla wybranych produktów
- połączono wymagania dla pomieszczeń, w których produkuje się lub sprzedaje produkty z wymaganiami dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej;
- wprowadzono wymagania dotyczące przechowywania i usuwania odpadów i postępowanie z produktami ubocznymi
- obowiązek zgłoszenia przez podmioty zamiaru prowadzenia działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej do właściwego powiatowego lekarza weterynarii w terminie 7 dnia przed dniem jej rozpoczęcia
Rozporządzenie nie umożliwia wprowadzenia do obrotu w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego przetworzonych takich jak wędliny, sery itp.
Niezależnie od powyższych zmian, w obszarze danin publicznych będzie to ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2015 r. poz. 699). Przedmiotowa zmiana umożliwi rolnikom preferencyjne opodatkowanie sprzedaży przetworzonych produktów rolnych w niewielkim zakresie (np. pieczywa, wędlin, dżemów, kompotów i serów).
.
czwartek 7 stycznia 2016 /GIW/ Polska www.wetgiw.gov.pl