X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: imponujący wzrost eksportu żywności

Eksport polskiej żywności rośnie w tempie dwucyfrowym.

20 luty 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ubiegłym roku polscy eksporterzy żywności wyeksportowali produkty za 25,7 mld euro. To ok. 13 proc. wartości polskiego eksportu. "Cały czas prowadzone są działania wspierające, bo żywność jest produktem konkurencyjnym. Chcielibyśmy docierać na większy obszar geograficzny. Uczestniczymy aktywnie w różnego rodzaju imprezach targowych, gdzie promowana jest żywność z różnych krajów świata. Obserwujemy duże zainteresowanie tym, co oferujemy. Przyczyniamy się w ten sposób do zwiększenia eksportu" powiedział Witold Strobel, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Wzrost eksportu wyniósł w 2017r. 13-proc. KOWR podaje, że tylko po pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku dodatnie saldo wymiany wzrosło o 16 proc. Większość towarów rolno-spożywczych kierowanych jest na rynek Unii Europejskiej (ponad 80 proc.). Polityka promocji pozwoliła na dostęp do 30 nowych rynków zbytu oraz zintensyfikowanie wymiany towarowej z krajami pozaeuropejskimi, np. Senegalem, Ghaną, Kenią, Nigerią czy Malezją.

Prawdopodobni wyniki byłyby lepsze gdyby nie ASF. Z powodu ASF dla producentów zamknięta jest większość dużych rynków azjatyckich.

"Obecnie ASF nie sprzyja eksportowi polskiej wieprzowiny, ale bardzo dobre wyniki osiągamy w eksporcie wołowiny, która jest ceniona w świecie. Już 80 proc. produkcji polskiej wołowiny trafia właśnie na eksport"​ podkreśla Witold Strobel.

poniedziałek 19 luty 2018r. /PFPZ/ Polska www.pfpz.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji