X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: inicjatywa kompartmentalizacji ma pomóc hodowcom z regionów ASF

Unia Europejska przygotowuje ramy prawne do kompartmentalizacji, a jej wdrożenie prognozuje się na rok 2021.

9 luty 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Krajowy Związek Pracodawców- Producentów Trzody Chlewnej poinformowało o spotkaniu poświęconemu sytuacji epizootycznej w związku z występowaniem ASF. Spotkanie odbyło się 1 lutego 2018r. w Strykowie. Na spotkaniu obecny był m.in. prof. Zygmunt Pejsak.

Prognozuje się, że wirus będzie trwać w populacjach dzików przez wiele lat, do czasu opracowania skutecznej szczepionki. Za tym idzie dalsze rozszerzanie się strefy czerwonej. Gospodarstwa w niej zlokalizowane są narażone na problemy z opłacalną sprzedażą świń. W związku z tym Unia Europejska przygotowuje ramy prawne do kompartmentalizacji, a jej zastosowanie prognozuje się na rok 2021. Rząd zamierza opracować kategoryzację stad świń w oparciu o standard i zaawansowanie wprowadzonych zasad bioasekurecji. Przynależność fermy do określonej kategorii będzie warunkiem koniecznym do utworzenia kompartmentu.

KZP- PTCh informuje także, że kompartment umożliwi sprzedaż tuczników do rzeźni ze stref III i II bez dodatkowych badań. Ponadto w systemach chowu wieloetapowego będzie możliwość przemieszczania zwierząt z ferm matczynych zlokalizowanych w strefach III i II do tuczarń poza strefami. Wszystkie ogniwa kompartmentu (fermy, mieszalnie, rzeźnie itp.) muszą być poddane nadzorowi weterynaryjnemu, a w stadach trzeba będzie wprowadzić monitoring badań na ASF. Utworzenie programu i struktury kompartmentu wymaga wcześniejszego przeprowadzenia 12 miesięcznego programu pilotażowego.

Komisja Europejska przymierza się do odejścia od wyznaczania strefy niebieskiej. Pozostanie tylko strefa czerwona i żółta (ochronna).

piątek 2 lutego 2018r. /KZP-PTCh/ Polska http://www.kzp-ptch.pl/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji