Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla „kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej”. Jednak od momentu opublikowania swojej decyzji, czyli 9 marca 2017 roku państwa członkowskie mogą zgłaszać sprzeciw przez kolejne 3 miesiące. Jeśli jednak do tego nie dojdzie, produkt otrzyma stosowny ceryfikat.
„Kiełbasa biała parzona wielkopolska”, to kiełbasa z mięsa wieprzowego, niepeklowanego, średnio tłusta, parzona, porcjowana, w naturalnym jelicie wieprzowym.
Kiełbasa ma szarą barwę na powierzchni i przekroju, z dopuszczalnymi nieznacznymi punktowymi różowymi przebarwieniami kawałków mięsa. Widoczny majeranek może dominować w tworzeniu barwy na powierzchni i w przekroju. Po sparzeniu, bezpośrednio przed spożyciem niezbyt silnie związana na przekroju. Dopuszczalny niewielki wyciek soków mięsnych po przekrojeniu kiełbasy. Dominuje smak zaparzonego mięsa wieprzowego z wyraźnie wyczuwalną nutą majeranku, lekkim aromatem czosnku i pieprzu. Zaznaczona obecność soli.
Do produkcji tej kiełbasy wykorzystuje się mięso wieprzowe pozyskiwane z półtusz wieprzowych, w których zawartość chudego mięsa w stosunku do wagi tuszy wieprzowej wynosi powyżej 55 %. Dla mięsa określa się dodatkowe szczególne warunki i zalecenia, które gwarantują najwyższą jakość.
Z Wielkopolski unijny certyfikat mają cztery produkty. Są to: rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i olej rydzowy.
marzec 2017 /PFPZ/ KE https://www.pfpz.pl http://eur-lex.europa.eu