X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: komunikat GLW w sprawie wysoce zjadliwej grypy w Holandii i Wielkiej Brytanii

Na obecnym etapie dochodzenia epizootiologicznego nie wyklucza się przeniesienia wirusa przez ptaki wędrowne.

20 listopad 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Główny Lekarz Weterynarii informuje,że 17 listopada 2014 r. otrzymał informację o wykryciu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kury nieśne, zlokalizowanym w miejscowości Hekendorp, w prowincji Utrecht na terytorium Holandii. W tym samym dniu KE poinformowała o wykryciu wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kaczki hodowlane, zlokalizowanym w hrabstwie North Yorkshire w Wielkiej Brytanii.

Władze weterynaryjne Holandii oraz Wielkiej Brytanii wdrożyły działania zgodne z przepisami dyrektywy 2005/94/WE, w tym dokonano likwidacji drobiu w zakażonych fermach oraz ustanowiono obszary zapowietrzone (3 km) oraz zagrożone (10 km) od ognisk choroby.

Wirus wysoce zjadliwej grypy podtypu H5N8 wykryty na terytorium Holandii, jak również prawdopodobnie wirus stwierdzony na terytorium Wielkiej Brytanii (badania są w toku) są tożsame z wirusem wykrytym w stadzie indyków w Niemczech na początku listopada br.
Na obecnym etapie dochodzenia epizootiologicznego nie wyklucza się przeniesienia wirusa przez ptaki wędrowne.

Przypadki zakażenia zwierząt wirusem grypy ptaków podtypu H5N8 stwierdzane są w południowo- wschodniej Azji od 2010 r. Zakażenie tym wirusem w stadzie indyków w Niemczech było pierwszym takim przypadkiem wykrytym w Europie. Nigdy nie stwierdzono zakażenia ludzi tym wirusem.

Zgodnie z opinią ECDC zagrożenie dla zdrowia publicznego związane z wystąpieniem wirusa grypy ptaków podtypu H5N8 jest bardzo niskie, a ryzyko zakażenia odzwierzęcego w państwach Unii Europejskiej jest uznawane za ekstremalnie niskie.
Nie ma podstaw do uznania, by możliwe było zakażenie ludzi w drodze konsumpcji mięsa i produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej (m.in. jaj), z uwagi na bardzo dużą wrażliwość na wysoką temperaturę wirusów grypy ptaków. Jednakże, osoby mające bezpośredni kontakt z podejrzanym o zakażenie i
zakażonym drobiem lub zwłokami takich ptaków, powinny stosować odpowiednie środki zapobiegawcze (np. stosowanie odzieży ochronnej) i informować służbę zdrowia, jeśli zaobserwują u siebie jakiekolwiek zmiany w stanie zdrowia wskazujące na chorobę grypopodobną.

środa 19 listopada 2014/ GIW/ Polska www.wetgiw.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji