22 lipca 2014 r. został skierowany do konsultacji społecznych oraz umieszczony na stronie Biuletynu Informacji Publicznej MRiRW oraz Rządowego Centrum Legislacji projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt obejmuje wymagania weterynaryjne stosowane przy produkcji produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
Ministerstwo zachęca do zgłoszenia ewentualnych uwag w terminie do dnia 7 sierpnia 2014 r.

Rozporządzenie będzie miało na celu umożliwienie korzystania z odstępstwa, w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) dla produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie umieszczanych na rynku krajowym, przewidzianego w obecnie procedowanym w instytucjach Unii Europejskiej rozporządzeniu Komisji SANCO/11252/2014.
czwaretk, 24 lipca 2014/KRIR/ Polska
www.krir.pl