X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: krajowe regulacje dot. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)

Marek Sawicki podpisał rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do produkcji produktów mięsnych wędzonych i najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń WWA.

18 grudzień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Minister Marek Sawicki 15 grudnia 2014 r. podpisał rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do produkcji produktów mięsnych wędzonych i najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).

Rozporządzenie wdraża do polskiego porządku prawnego przepisy rozporządzenia Komisji (UE) nr 1327/2014 z dnia 12 grudnia 2014 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie wędzonym tradycyjnie i produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie oraz w rybach i produktach rybołówstwa wędzonych tradycyjnie (Dz. Urz. UE L 358 z 13.12.2014, str. 13).

Od dnia wejścia w życie krajowego rozporządzenia produkty mięsne, do których będą mieć zastosowanie wyższe limity WWA, będą podlegać odrębnemu znakowaniu oraz będą mogły być umieszczane wyłącznie na rynku krajowym.

Polski akt prawny reguluje m.in. zasady dotyczące informowania powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze korzystania z odstępstwa w odniesieniu do limitów WWA dla produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, a także informuje o wysokości limitow dla WWA.

Treść rozporządzenia tutaj

środa 17 grudnia 2014/ KRIR/ Polska
www.krir.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji