X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: odpowiedź COPA/COGECA w sprawie niskich cen

Potrzebne jest wsparcie finansowe na poszukiwanie nowych rynków zbytu oraz zniesienie barier w handlu wieprzowiną z innymi krajami. Wskazana jest również szersza promocja mięsa wieprzowego na rynkach krajów trzecich oraz wewnątrz Unii.

7 styczeń 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W odpowiedzi na pismo dyrektora Tadeusza Blicharskiego skierowane do Pana Antonio Tavaresa, szefa grupy roboczej ds. wieprzowiny w COPA/COGECA, POLSUS otrzymał informację, że sytuacja ta dotyczy także innych krajów UE i jest to sprawa priorytetowa dla COPA/COGECA.

COPA/COGECA alarmuje komisarzy europejskich o trudnej sytuacji w sektorze produkcji wieprzowiny w krajach Wspólnoty. Organizacje starają się o wprowadzenia przynajmniej dopłat od prywatnego przechowalnictwa mięsa wieprzowego. COPA/COGECA przeprowadziła również analizę potencjalnych rynków alternatywnych dla unijnej wieprzowiny w sytuacji zamkniętego rynku rosyjskiego. Eksport z Kanady i USA zastąpił unijne podroby oraz tłuszcze na rynku rosyjskim. COPA/COGECA stara się także wywrzeć wpłw na ministrów rolnictwa krajów członkowskich, aby wprowadzili bardziej celowe wsparcie dla rolników.

Sekretarz generalny COPA/COGECA Pekka Pesonen, apelował o uruchomienie finansowego wsparcia dla rolników poza mechanizmem WPR, ponieważ zaistniały kryzys jest wynikiem skomplikowanej sytuacji politycznej a nie rynkowej. COPA/COGECA szacuje, że w 2015 roku powinna zostać zabezpieczona kwota co najmniej 344 milionów Euro w ramach funduszu kryzysowego.

Potrzebne jest wsparcie finansowe na poszukiwanie nowych rynków zbytu oraz zniesienie barier w handlu wieprzowiną z innymi krajami. Wskazana jest również szersza promocja mięsa wieprzowego na rynkach krajów trzecich oraz wewnątrz Unii.

22 grudnia 2014/ POLSUS/ Polska
www.polsus.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji