X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: pieniądze na modernizację przedsiębiorstw branży mięsnej

Przez cały 2016r. małe i średnie przedsiębiorstwa między innymi z branży mięsnej mogą składać wnioski o finansowanie planowanych inwestycji modernizacyjnych oferowane w ramach Programu Finansowania Energii Zrównoważonej – PolSEFF2.

1 kwiecień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Przez cały 2016r. małe i średnie przedsiębiorstwa między innymi z branży mięsnej mogą składać wnioski o finansowanie planowanych inwestycji modernizacyjnych oferowane w ramach Programu Finansowania Energii Zrównoważonej – PolSEFF2.

Finansowanie obejmuje bezzwrotną dotację w wysokości do 15% wartości kredytu, wypłacaną przez NFOŚiGW oraz bezpłatne doradztwo inżynierów ekspertów programu PolSEFF2 finansowane przy wsparciu Unii Europejskiej.

W ramach programu może być sfinansowany praktycznie każdy projekt inwestycyjny polegający na wymianie maszyn, urządzeń lub instalacji, w rezultacie którego nastąpi poprawa efektywności energetycznej o minimum 20%. Programem objęte są również projekty termomodernizacji budynków produkcyjnych, magazynowych, czy biurowych, które przyniosą min. 30% oszczędności w zużyciu energii.

Jest to już druga edycja programu. Z pierwszej skorzystało ponad 2 000 przedsiębiorstw. Wartość udzielonego finansowania przekroczyła 180 milionów EURO. Zrealizowane inwestycje przyczyniły się do zmniejszenia w polskich przedsiębiorstwach rocznego zużycia energii i zredukowały emisję dwutlenku węgla.

W ramach programu firma może uzyskać do 1 miliona euro kredytu. Przy tej maksymalnej kwocie kredytu bezzwrotna dotacja może wynieść do 150 tys. euro. Dotacja wypłacana jest po zakończeniu inwestycji i przeznaczona jest na częściową spłatę kredytu.

Informacje na stronie http://www.polseff2.org/pl

wtorek 29 marca 2016r/ Polskie-mieso/ Polseff www.polskie-mieso.pl; www.polseff2.org/pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji