16 maja 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji organizowanego przez MRiRW Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
W trakcie pikniku prowadzono kampanię informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw. Monika Goździalska, uczestniczka programu Master Chef i jedna z najlepszych blogerek kulinarnych w Polsce zaprezentowała pokaz kulinarny najlepszych potraw na grilla wraz z degustacją, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczestników Pikniku. Celem imprezy było zachęcenie do większego spożycia mięsa wieprzowego, a także zapoznanie z walorami i wartościami odżywczymi produktów wieprzowych.
W trakcie imprezy wyświetlano materiały informujące o walorach zdrowotnych i smakowych mięsa wieprzowego. Na stoisku KRIR odbywała się także bezpłatna degustacja potraw z mięsa wieprzowego, przygotowana przez koło gospodyń wiejskich z Andrespola.
poniedziałek 18 maja 2015 / KRIR/ Polska www.krir.pl