X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: prognoza cen zbóż i wieprzowiny

Szacuje się, że ceny skupu żywca w marcu 2017 roku będą zbliżone do cen z grudnia 2016r.

2 grudzień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Zespół Ekspertów ds. Prognozowania Cen Podstawowych Produktów Rolniczych zaktualizował prognozy cen rynkowych podstawowych produktów rolno-żywnościowych do marca 2017 r.
 

Rynek wieprzowiny

 
W Unii Europejskiej, w wyniku ożywienia eksportu oraz sezonowego wzrostu popytu wewnętrznego, ceny skupu trzody chlewnej od kwietnia do lipca br. dynamicznie rosły. Jednak w sierpniu i we wrześniu dynamika tych zmian osłabła. Według Komisji Europejskiej we wrześniu 2016r. świnie rzeźne klasy E kupowano średnio po 165,65 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% drożej niż miesiąc wcześniej oraz o 13% drożej niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 164,76 EUR/100 kg i była niższa niż w Niemczech (o 5%), ale wyższa niż we Francji (o 2%), w Danii i Holandii (w obu przypadkach o 9%) oraz Belgii (o 11%) 9. W Polsce ceny żywca wieprzowego są zależne od cen w UE oraz kursu złotego względem euro. We wrześniu br. średnia cena skupu żywca wieprzowego wynosiła 5,29 zł/kg. Była ona nieco (o 0,3%) niższa niż w sierpniu, ale o 15% wyższa niż przed rokiem.
 
W Polsce decyzje o redukcji pogłowia macior podjęte przez rolników w okresie niskich cen żywca wieprzowego skutkują dalszym spadkiem pogłowia. W czerwcu 2016r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 10,2 mln sztuk, o 12% mniej niż przed rokiem. Spadek liczebności nastąpił we wszystkich grupach produkcyjno- użytkowych, a największy dotyczył loch (o 16%). W kolejnych miesiącach pogłowie trzody chlewnej ulegnie dalszemu zmniejszeniu i w grudniu 2016r. wyniesie około 10 mln sztuk. W 2017 r. w wyniku przewidywanej poprawy opłacalności chowu tempo spadku pogłowia będzie prawdopodobnie wolniejsze.
PIB przewiduje, że w całym 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może się zmniejszyć o około 2 %, do 2306 tys. ton. Spadkowa tendencja w produkcji prawdopodobnie utrzyma się również w 2017 r.
PIB przewiduje, że w pierwszym półroczu 2017 r. produkcja żywca wieprzowego może wynieść 1130 tys. ton (880 tys. ton mpc.) i będzie o 6% mniejsza niż w tym samym okresie 2016 r. Komisja Europejska przewiduje, że w 2016 r. unijna produkcja żywca wieprzowego może być o 1% większa niż rok wcześniej, ale w 2017 r. na skutek znacznego spadku pogłowia trzody chlewne prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu.
Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 2016r. światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 108 mln ton i będzie o około 2% mniejsza niż w 2015 r. Ograniczenie produkcji nastąpi przede wszystkim w Chinach. Wzrost przewidywany jest natomiast u pozostałych liczących się producentów, tj.: w UE (o 1%, do 24 mln ton) i USA (o 2%, do 11 mln ton). Produkcję zwiększą również m.in.: Brazylia, Rosja, Wietnam i Kanada. Na 2017 r. przewidywany jest wzrost globalnej produkcji wieprzowiny (o 3%), który będzie efektem prognozowanego wzrostu produkcji
 
Mniejsza podaż wieprzowiny na świecie i związane z nią ożywienie popytu zagranicznego sprzyjają wzrostowi eksportu asortymentu wieprzowego również z Polski. W okresie ośmiu miesięcy 2016 r. z kraju wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 454 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych 17 , o 8% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Wieprzowina kierowana była przede wszystkim do krajów UE (77% wolumenu jej eksportu). Największymi unijnymi odbiorcami produktów wieprzowych z Polski były: Wielka Brytania (12% udziału), Niemcy (11%) i Włochy (10%), a spoza UE–USA (7%), Hongkong (5%) i Ukraina (4%).
 

W ocenie analityków ARR, w całym 2016 r. eksport może ukształtować się na poziomie około 680 tys. ton, o 4% wyższym niż w 2015 r. W pierwszej połowie 2017 r., w wyniku malejącej krajowej produkcji, eksport wieprzowiny prawdopodobnie się zmniejszy. W okresie styczeń–sierpień br. do Polski sprowadzono (w ekwiwalencie tusz) 545 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% mniej niż w tym samym okresie 2015 r. W całym 2016 r. wzrost importu może być niewielki ( o 1%), do 850 tys. ton. Na 2017 r. przewidywane jest dalsze jego zwiększenie.

 
W okresie styczeń– wrzesień 2016 r., w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., ceny detaliczne mięsa wieprzowego obniżyły się o 0,3%, a konkurującego z nim mięsa drobiowego o 1,9%. Jednocześnie mięso wołowe podrożało o 0,3%. IERiGŻ– PIB ocenia, że bilansowe spożycie wieprzowiny, po znaczącym wzroście w 2015 r. (o 2,3 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2014 r.), w 2016 r. ulegnie zmniejszeniu o 0,4 kg i wyniesie 41 kg na mieszkańca. W 2017 r., w wyniku przewidywanego dalszego ograniczenia krajowej podaży i związanego z tym wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego, może nastąpić dalszy spadek jego konsumpcji. Prognoza cen skupu żywca wieprzowego do marca 2017 r. Na skutek prognozowanego spadku produkcji żywca wieprzowego zarówno w Polsce, jak i w innych państwach UE oraz utrzymującego się popytu eksportowego, ceny trzody chlewnej w okresie objętym prognozą będą wykazywały tendencję wzrostową. W końcu 2016 r. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą ulec sezonowej obniżce, ale będą znacząco (o 35–43%) wyższe niż w analogicznym okresie 2015 r., kiedy odnotowano ich głęboki spadek. Uwzględniając wahania sezonowe Zespół Ekspertów prognozuje, że do marca 2017 r. ceny skupu żywca wieprzowego mogą kształtować się następująco: w grudniu za kg żywca cena wyniesie 5,20-5,50, a w marcu 5,20-5,60 zł.
 
 

Rynek zbóż

W sezonie 2016/2017 na świecie, w wyniku dużych zapasów i bardzo dobrych zbiorów, ceny zbóż utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Również w Unii Europejskiej, pomimo mniejszych zbiorów, ceny zbóż są niższe niż przed rokiem. We wrześniu br. średnia krajowa cena pszenicy ukształtowała się na poziomie 612 zł/t, o 7% niższym niż rok wcześniej. Przeciętna cena jęczmienia wynosiła 632 zł/t, w tym jęczmienia paszowego 519 zł/t. Ceny te były niższe niż przed rokiem odpowiednio o 2% i 9%. Za żyto średnio w kraju uzyskiwano 502 zł/t, o 5% mniej niż rok wcześniej.
Krajowa cena pszenicy konsumpcyjnej we wrześniu br. wyrażona w walucie unijnej była o 14% wyższa niż na Słowacji, o 10% wyższa niż na Węgrzech i o 5% wyższa niż w Czechach, ale o 9% niższa niż w Niemczech i o 8% niższa niż we Francji. Również jęczmień paszowy i kukurydza były tańsze niż w Niemczech i we Francji, ale droższe niż w pozostałych wymienionych krajach.
Prognozuje się, że krajowe zapotrzebowanie na zboże w sezonie 2016/2017może wynieść 26,5 mln ton wobec 25,4 mln ton w poprzednim sezonie. Do wzrostu popytu wewnętrznego na zboża w sezonie 2016/2017 przyczyni się przede wszystkim większa niż rok wcześniej produkcja żywca drobiowego.W tej sytuacji w bieżącym sezonie spasanie zbóż prawdopodobnie wzrośnie o 2% i według analityków ARR może wynieść 16,2 mln ton. Przewiduje się również wzrost wykorzystania ziarna do siewu. Większa dostępność ziarna paszowego może skutkować wzrostem przemysłowego przerobu do 2,7 mln ton (z 2,1 mln ton w sezonie 2015/2016). Zużycie zbóż na cele konsumpcyjne prawdopodobnie ulegnie dalszemu niewielkiemu zmniejszeniu.
 
Prognoza cen skupu zbóż do marca
2017. W wyniku przewagi podaży ziarna nad popytem na świecie, a zwłaszcza w Europie Wschodniej (Rosja i Ukraina),w sezonie 2016/2017 ceny zbóż będą się utrzymywały na niskim poziomie, wykazując sezonowy wzrost w miarę wyczerpujących się zasobów. Ceny zbóż w Polsce będą kształtowały się pod wpływem cen na rynku unijnym. W tej sytuacji ocenia się, że ceny skupu zbóż w kraju do końca 2016 r. będą utrzymywały się poniżej cen sprzed roku. Zespół Ekspertów ocenił, że w Polsce do marca 2017r. ceny pszenicy i żyta mogą kształtować się następująco: za pszenicę ogółem w grudniu 2016r trzeba będzie zapłacić 620-650 zł/t, a w marcu 630-670 zł/t. Z koeli tona pszenicy konsumpcyjnej w grudniu może kosztować 650-680 zł/t, a w marcu 660-700 zł/t. W przypadku żyta szacuje się, że w grudniu cena bedzie wynosić 500-530 zł/t, a w marcu 520-560 zł/t.
 
 
 

październik 2016r/ ARR/ Polska www.arr.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji