Rynek wieprzowiny
Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 2016r. światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 108 mln ton i będzie o około 2% mniejsza niż w 2015 r. Ograniczenie produkcji nastąpi przede wszystkim w Chinach. Wzrost przewidywany jest natomiast u pozostałych liczących się producentów, tj.: w UE (o 1%, do 24 mln ton) i USA (o 2%, do 11 mln ton). Produkcję zwiększą również m.in.: Brazylia, Rosja, Wietnam i Kanada. Na 2017 r. przewidywany jest wzrost globalnej produkcji wieprzowiny (o 3%), który będzie efektem prognozowanego wzrostu produkcji
W ocenie analityków ARR, w całym 2016 r. eksport może ukształtować się na poziomie około 680 tys. ton, o 4% wyższym niż w 2015 r. W pierwszej połowie 2017 r., w wyniku malejącej krajowej produkcji, eksport wieprzowiny prawdopodobnie się zmniejszy. W okresie styczeń–sierpień br. do Polski sprowadzono (w ekwiwalencie tusz) 545 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% mniej niż w tym samym okresie 2015 r. W całym 2016 r. wzrost importu może być niewielki ( o 1%), do 850 tys. ton. Na 2017 r. przewidywane jest dalsze jego zwiększenie.
Rynek zbóż
październik 2016r/ ARR/ Polska www.arr.gov.pl