X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: rozmowy MRiRW z Polską Radą ds. Wieprzowiny

Sekretarz stanu Jacek Czerniak 11 grudnia 2024 r. wziął udział w spotkaniu z przedstawicielami Polskiej Rady ds. Wieprzowiny (PRdsW).

20 grudzień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Obecni na spotkaniu przedstawiciele PRdsW poinformowali o wyczerpaniu dotychczasowej formuły jaką była Krajowa Rada Wieprzowiny. Aby wypracować założony wcześniej cel – opracowanie strategii dla rynku wieprzowiny – zdecydowano o powołaniu Polskiej Rady ds. Wieprzowiny.

W jej skład wchodzą reprezentanci: Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS, Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI, Związku Polskie Mięso oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.

Przedstawiciele PRds.W wskazali na trzy obszary tematyczne kluczowe dla sektora wieprzowiny, w ramach których należy wypracować rozwiązania ułatwiające rozwój produkcji zwierzęcej: prawo budowlane i ład przestrzenny, ASF oraz dziedzictwo kulturowe wsi. Uczestnicy spotkania uzgodnili, że wypracowaniem tych rozwiązań zajmą się grupy robocze złożone z przedstawicieli PRds.W oraz resortu rolnictwa.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak zadeklarował nie tylko wsparcie ze strony przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas przygotowania strategii dla rynku wieprzowiny, lecz także ze strony właściwych merytorycznie pracowników Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

13 grudnia 2024r. / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/ Polska www.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji