Z obszarów zagrożonych ASF rozpoczęto skup świń. ZOstało to umożliwione dzięki specustawie. W sumie wykupem ma zostać objęte 100 tysięcy zwierząt.
Mięso z pozyskanych zwierząt zostanie wykorzystane do wyrobu konserw. Cena wykupu ma być zbliżona do cen rynkowych. Skupowane zwierzęta są przerośnięte, co utrudniłoby a wręcz uniemożliwiło sprzedaż świń w normalnych warunkach. Przerób skupowanego mięsa na konserwy eliminuje ten problem, a także unicestwia wirusa.

Konserwy i pasztety trafią do instytucji charytatywnych lub wojska. Przetwory są w pełni bezpieczne dla człowieka. Wirus jest groźny tlyko dla świń i dzików - mówi Witold Choiński, szef Związku Polskie Mięso.
Oprócz rozwiązań wspierających hodowców, w ramach walki z ASF rząd przyjął również propozycje przepisów dotyczących większego zabezpieczenia trzody chlewnej oraz odstrzału dzików. Projekt musi jeszcze przyjąć parlament.
poniedziałek 19 września 2016r /PolskieRadio/ Polska polskieradio.pl