Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii.
Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania. Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni.
Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi 10 ton dla produktów bez kości i 15 ton dla pozostałych produktów.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie złożenie odpowiedniego wniosku na formularzu udostępnionym przez Agencję Rynku Rolnego i złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.
wtorek 3 marca 2015 / ARR/ Polska www.arr.gov.pl