W odpowiedzi na pismo Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, samorząd rolniczy przekazał w dniu 1 grudnia 2015 r. opinię na temat aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny oraz na temat działań podejmowanych na rzecz wsparcia sektora produkcji trzody chlewnej, a takżę aktualnych problemów związanych ASF.
W ostatnich latach nastąpił drastyczny spadek cen żywca wieprzowego, do 3,00 zł za 1 kg wagi żywej na przełomie października i listopada 2015 roku. W ciągu ostatnich kilku tygodni ceny trzody chlewnej znacznie spadają i są dużo niższe od tych przed rokiem. Kryzys cenowy dotknął w szczególności gospodarstwa, które zainwestowały w modernizację aby skutecznie konkurować na wspólnym rynku.
Samorząd wskazuje na kilka przyczyn takiego stanu rzeczy:
- załamanie handlu z Federacją Rosyjską na skutek utrzymującego się embarga i
- wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń.
- możliwa zmowa cenowa przedstawicieli sektora przetwórczego. Od kilku już lat spadek cen skupu wieprzowiny ma miejsce w okresach przedświątecznych.
- nieprawidłowości w prowadzeniu i rozliczaniu produkcji w systemie nakładczym. W umowach nie ma odniesienia do cen skupu wyprodukowanych tuczników. Materiał do dalszego odchowu pochodzi najczęściej z Holandii, Belgii, Danii, Niemiec oraz Litwy i Łotwy, co może stwarzać zagrożenie w postaci przywleczenia ASF. Dodatkowo, zwierzęta te w systemie IRZ „przypisane” są rolnikowi co nie jest do końca prawdą, gdyż faktycznym ich posiadaczem (właścicielem) jest zleceniodawca usługi. Sytuacja taka nie odzwierciedla stanu faktycznego w systemie IRZ, dając mylne wyobrażenie o ilości pogłowia świń w kraju. Trudno jest też określić, jaka jest skala tego zjawiska poprzez dokładne oszacowanie udziału chowu nakładczego w odniesieniu do całkowitej produkcji żywca wieprzowego w Polsce. Zdaniem rolników, chów nakładczy stanowi bardzo duży udział w produkcji wieprzowiny w kraju i w takim wydaniu niszczy rodzimych producentów, przyczyniając się bezpośrednio do spadku cen w skupie. Samorząd rolniczy domagał się wielokrotnie oraz uważa za niezbędne uregulowanie prawce tego procesu.
-treść komunikatu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) o rzekomej szkodliwości mięsa czerwonego dla zdrowia ludzi.
Więcej informacji o przedstawionej opinii znajdziecie tutaj
czwartek 3 grudnia 2015 / KRIR/ Polska www.krir.pl